Predstavljena zbirka ‘Pjesme s Lahna’ Đurđice Garvanović-Porobija

O zbirci 'Pjesme s Lahna' govorili su, uz autoricu, Ernest Fišer, Ivan Koprić i Emilija Kovač, dok je stihove čitala Ljubica Ribić.

Zbirka pjesama ‘Pjesme s Lahna’ autorice dr. sc. Đurđice Garvanović-Porobija predstavljena je 24. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ u Varaždinu.

O knjizi su govorili, uz samu autoricu, urednik izdanj mr. sc. Ernest Fišer, zatim književni kritičar dr. sc. Ivan Koprić te književnica dr. sc. Emilija Kovač, dok je odabrane stihove čitala književnica Ljubica Ribić. Nakladnik zbirke je Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu.

Autorica, koja živi u u njemačkom Obernhofu, ovu je zbirku pisala od 2020. do 2022. godine, nadahnuta motivima rijeke Lahn kraj koje je svakodnevno šetala. Tako je ta zbirka počast hrvatske državljanke jednoj njemačkoj rijeci i porječju.

Sveučilišni profesor i akademik Krešimir Bagić napisao je u pogovoru:

“Rijetko sam kada, u svom dosadašnjem čitateljskom stažu, pročitao preciznije određenje pjesme od ‘informacije’ koju na kraju zbirke Pjesme s Lahna nudi Đurđica Garvanović Porobija: ‘Moja pjesma ima 245,6 km./ Nikada nisam bila na njezinu izvoru’. Čitanje i osmišljavanje zbirke s mnogo razloga može početi upravo od tih stihova.”

Pjesnik, također sveučilišni profesor, Ivan Koprić u svom je kritičkom zapisu predložio sljedeće riječi kao ključeve za razumijevanje zbirke: rijeka, priroda, život, Bog, svjetlost, pjesmotvorenje i smirenje. Ta je zbirka namijenjena svima koji vole rijeke, tihe radosti, mir, prijateljstva, poeziju i život, rečeno je na promociji u varaždinskoj knjižnici.

Đurđica Garvanović-Porobija rođena je u Vinkovcima 1957. godine. Na Katedri za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu doktorirala je temom ‘Disperzija i stilska funkcija biblizama u dramskom i romanesknom diskurzu Miroslava Krleže’. Život je dovodi u varaždinski kraj, gdje je dugi niz godina bila je ravnateljica Srednje škole Maruševec, sve do odlaska u mirovinu. Uz bavljenje odgojno-obrazovnim radom objavila je niz znanstvenih radova i eseja u području filologije te sudjelovala na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije