izložba 'moja rijeka'

Varaždinska umjetnica Mateja Rusak predstavila ciklus radova u Prelogu

Umjetnica se predstavila s ukupno 13 radova izvedenih u kombiniranoj tehnici kolaža i perforiranog papira.

U srijedu 5. lipnja u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga svečano je otvorena samostalna izložba “Moja Rijeka” akademske umjetnice Mateje Rusak. Umjetnica se predstavila s ukupno 13 radova izvedenih u kombiniranoj tehnici kolaža i perforiranog papira.

U službenom dijelu otvorenja ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak predstavila je umjetnicu kroz njezin životopis i profesionalno umjetničko stvaralaštvo, ali i pedagoški rad u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu.

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu kazavši kako je rođena Varaždinka Mateja Rusak odabrala Rijeku kao grad svog studija, a značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, dok se morski kolorit zauvijek utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Fascinirale su je riječke vizure – dizalice, luka, brodovi, beskonačna morska površina i obrisi otoka u daljini.

Deset godina od završetka studija

U potpunosti joj je odgovarao karakter grada, temperament stanovnika te tempo i način života koji kao da su bili krojeni po njezinoj mjeri. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Štoviše, povratak u rodni grad bio je obogaćen novim usvojenim znanjima, vještinama, iskustvima, ali i novim prijateljstvima.

Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je posve novi ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“. Sva iskustva, poznanstva, inspirativne vizure, spoznaje, znanja i uspomene koje je stekla za vrijeme boravka i studija u Rijeci, Rusak je dematerijalizirala u vrijednosti, emocije i energiju. Sve ono čemu stremi kao osoba i umjetnica objedinila je u sintagmu „Moja Rijeka“.

No, povratkom u rodni grad, pojam „Moja Rijeka“ je promijenio svoje dubinsko značenje. Naime, „Moja Rijeka“ sada je postao Varaždin. Umjetnica Mateja Rusak zahvalila se Muzeju i ravnateljici Ivi Kožnjak na divnoj suradnji, kustosici Sonji Švec Španjol na odličnom predgovoru i predstavljanju izložbe, te obitelji, prijateljima i posjetiteljima na dolasku i podršci u umjetničkom radu. Atmosferu na svečanom otvorenju dodatno je uveličala glazbena izvedba međimurske sopranistice i magistre solo pjevanja Tamare Korunek Lesar u pratnji Samuela Horvateka na klaviru.

Najnovije