književna nagrada

Svečana dodjela nagrade ‘Mladi Krleža 2024.’ 21. lipnja u Sračincu

Nagrada ove godine ide u ruke mladom piscu Luki Vinteru.

U Parku ‘Velika graba’ u Sračincu u petak 21. lipnja bit će održana svečana dodjela književne nagrade ‘Mladi Krleža 2024.’ Nagrada će biti uručena Luki Vinteru za pobjednički rukopis ‘Dvije kćeri svojih roditelja’.

Početak je u 19 sati.

U programu sudjeluju: Luka Vinter, Robertino Bartolec, Vid Balog (član DHK, predavač na ADU Zagreb), dr. sc. Kristina Slunjski, Ivan Goran Žunar, Anđela Žužul, Tea Harčević…

Mladi autor Luka Vinter (r. 1998.) već je četvrti dobitnik književne nagrade “Mladi Krleža”, književnog natječaja za spisatelje do 35 godina s područja Varaždinske i Međimurske županije, prvog uopće, povijesno gledano, književnog natječaja koji suportira, potpomaže, razvija, afirmira spisateljstvo i kulturu čitanja u mladih sjeverozapada RH. Dapače, mogućnošću participacije i konkuriranja, ovo je jedini umjetnički natječaj sjeverozapada RH koji aktivno brine o kreativnoj i kulturnoj budućnosti mladih i darovitih među nama!

Naime, kao i proteklih godina, prva nagrada za laureatski rukopis jest tiskanje/publikacija pobjedničkog djela – i svi dosadašnji laureati (Kristina Slunjski, Filip Svetec, Ivan Goran Žunar) suportirani ovom nagradom nastavili su ostvarivati zapažene književne odjeke, s “culminisom” da je upravo ovih dana prošlogodišnja (2023.) pobjednička knjiga natječaja “Mladi Krleža” (zbirka “Zrenje” autora Ivana Gorana Žunara) od strane Društva hrvatskih književnika (tijekom travanjske manifestacije ‘Dani hrvatske knjige’) službeno proglašena jednom od najboljih objavljenih knjiga u RH unatrag godinu dana.

Izvjesno, i ovogodišnja knjiga polučit će odaziv, odjek i publicitet u kulturnoj javnosti. Jer ne samo da se radi o dramskom djelu (žanru podesnom i čitalačkom i kazališnom te radio-dramskom i video-vizualnom adaptiranju), tročinka “Dvije kćeri svojih roditelja” posve je u skladu s propozicijama natječaja koji krležijanskom tradicijom sugerira i apelira: ‘literarno (umjetničko-kreativnim diskursom) progovoriti o suvremenosti, stvaralački i tematski analizirati aktualnost u najširem smislu tog pojma (kulturno, društveno, ekološki, civilizacijski…).’ Što je apsolutni tematski métier knjige Luke Vintera, s pričom koja ima fokus na odnos dvije sestre (Alberta i Mauricija simbolizam su “svijetlog” i “tamnog”, što je u značenjima njihovih imena kao i u širem kontekstu svih okolnosti zapleta).

Otuda, citirajmo recenzijske valorizacije dramske tročinke “Dvije kćeri svojih roditelja”:

  • Robertino Bartolec: “… Posrijedi je pristup koji se pokazuje uspjelim jer pronalazi mjesta i usmjerava pozornost dramskoj cjelini da uplete, propita aktualna pitanja hrvatske realnosti, organizaciju života nasušnog svagdana. Potpornjački, gotovo filigranskim pomacima između prizora, ubacuju se autentične referencije i ne zapadaju u ilustrativno obzirom na njihovu opću egzistencijalnu prepoznatljivost unutar kurentne kolektivne memorije… Za mladog stvaraoca, ovakva knjiga nedvojbeno je adekvatni početak, ulazak u svijet kompleksnijih dramskih/spisateljskih sižeja. Jer Luka Vinter time pokazuje da ima ono najvažnije za umjetnički razvitak, prepoznavanje sitnih marginalija ali i magnus drama iz neposredna života, ima uvid u složenost kozmosa već iz male pučke sličice, detektira krucijalna značenja u krhotinama stvarnosti, stoga ižaruje istraživačku svijest koja u konačnici otkriva bit…”
  • dr. sc. Kristina Slunjski: “… U drami se prikazuju dvije paralelne radnje koje se međusobno dotiču u točki traženja ‘mjesta pod suncem’. Riječ je o tekstu koji britko progovara o međuljudskim odnosima te se usputno osvrće na mnoge aktualne teme poput (ne)kvalitete suvremene popkulture, političkih pitanja, korupcije i općenito svijesti mladih pojedinaca… zaokruženo, svjedočimo vrlo dobrom uratku ambicioznog mladog autora pred kojim tek predstoje godine pisanja…”
  • Vid Balog (član DHK, predavač na ADU Zagreb): “… poticajno bih upozorio na snagu s kojom se sretni susrećemo s dramskim komadom mladog pisca Luke Vintera. Dobrohotnom nevinošću i nipošto naivno iskaziva svoje stavove ili dojmove o svednevici, umjetnosti, duhovnosti ili osobnim naklonjenostima nemalim izazovima koje si je postavio. Širokim mogućnostima svojih spoznaja koje nipošto nisu male, nameće se autoritetom vrsnog opažatelja i svjedoka današnjice pisanjem o bolnim ili frivolnim osobitostima 21. vijeka… prikazuje i slovima slika onako kako veliki engleski dramatik Shakespeare zapovijeda i moli glumce i pisce ‘… jer mi smo tvar od koje snovi sazdani su…… da budemo zrcalo koje ljudskom vijeku daje lik i otisak…’ Autor neka osjeti podstrek, poticaj i ponos kojim ga budemo i nadalje pratili…”

Organizatori natječaja (Modernist nakladništvo i Književni salon Korzo) zahvaljuju svim kandidatima u protekle četiri godine i pozivaju na slanje novih uradaka za ciklus 2025. Kao i obično, novi natječaj službeno se otvara dodjelom nagrade za tekuću godinu. Sve pojedinosti natječaja 2025. bit će objavljene na www.modernist.hr

Najnovije