nagrada

Varaždinska pjesnikinja Ljubica Ribić dobitnica je nagrade ‘Vesna Parun’

Njezina pjesma 'Rat' proglašena je najboljom.

U Stubičkim Toplicama se ispred glazbenog paviljona specijalne bolnice 15.lipnja 2024. održao sedmi po redu Festival poezije nagrada Vesne Parun. Na ovogodišnjem Festivalu, kojeg organizira Udruga Modus Vivendi Stubaki, uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Turističke zajednice, sudjelovalo je tridesetak pjesnika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i BiH.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek je prilikom dodjele nagrada istaknula kako ovaj festival ima posebnu simboliku, simboliku čuvanja velikana hrvatske književnosti te podsjeća na neke događaje iz prošlosti Hrvatskog zagorja, poput one da je Vesna Parun posljednje godine života provela upravo u Stubičkim Toplicama.

„Krapinsko-zagorska županija svih sedam godina podržava ovaj festival jer mislimo da Vesna to zaista zavrjeđuje. Upravo zahvaljujući ovim pjesmama koje nastaju u čast festivala, Vesna živi zauvijek s nama”, na kraju je napomenula.

Najboljom pjesmom proglašena je “Rat” autorice Ljubice Ribić, a pobjednici je za ovaj uspjeh pripala skulptura Nevinije ruke akademskog umjetnika Ivana Tuđe, koju joj je uručila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Ovogodišnja laureatkinja, rodom iz Varaždina, istaknula kako je prošle godine prvi puta sudjelovala na ovom Festivalu na kojem joj se jako svidio ambijent, dobra poezija, priroda koja odiše poetskom lirikom i gdje čovjek može uživati te je odlučila ponovno doći.

”Predstavila sam se pjesmom koja je teška i govori o ljubavi, ali o ljubavi majke prema djetetu koje odlazi u rat, na bilo kojoj strani. Ta pjesma mi puno znači jer pišem poeziju koja je protiv rata i bilo kakvog krvoprolića koji se na žalost događaju u ova vremena”, istaknula je pjesnikinja i dodala kako je pobjednička pjesma „Rat”, inače pisana na kajkavskom, već prepoznata i nagrađivana i na drugim festivalima. Naglasila je i kako joj se posebno sviđa što pjesnici na ovom festivalu sami govore svoje stihove.

Treću nagradu osvojila je Jelena Galijašević, dok je druga nagrada pripala Sanji Horvat.

Stručni žiri bio je u sastavu prijašnjih laureata ovog Festivala Lidije Dujić, Dijane Burazer i predsjednika žirija Bogdana Arnautovića.

Izdvojeno je i pohvaljeno još troje autora: Magdalena Blagec, Vlatka Bošnjak, te Nikola Kristić.

„Ovaj je Festival njoj u spomen ali i u spomen njenoj pjesničkoj i književnoj veličini, da ne ode u zaborav. Drago nam je da su Stubičke Toplice postale nezaobilazna pjesnička destinacija”, poručio je pokretač Festivala i predsjednik Udruge Modus Vivendi Nikola Kristić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije