GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

FOTO Reprezentativna izložba ‘Zvjezdana prašina’ u Varaždin donijela dašak svjetskog jet-seta

Više od dvije stotine najvećih svjetskih zvijezda na fotografijama proslavljenog Jadrana Lazića donose priču o jednom svijetu blještavila, ali i o jednoj impozantnoj fotografskoj karijeri.

Izložba fotografija svjetski poznatog fotografa Jadrana Lazića, pod nazivom ‘Zvjezdana prašina’, otvorena je sinoć u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. S više od dvije stotine odabranih fotografija pripadnika svjetskog jet seta, koje je Lazić napravio tijekom svoje karijere, ovo je dosad najveća Lazićeva izložba. A da je Gradski muzej odabrao temu i postav koja odlično komunicira s publikom, svjedočili su brojni posjetitelji prisutni na otvorenju u palači Sermage.

Ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini uvodno je pozdravio okupljene, među kojima je bila i veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Jelena Milić. O autoru i njegovom djelu govorila je kustosica Elizabeta Igrec, a s par riječi Laziću i publici obratio se i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina. Izložbu je otvorio sam autor Jadran Lazić.

(Foto: Fran Bijelić / FB Media)

Karijeru započeo kao srednjoškolac

Lazić je karijeru započeo 1971. godine, tada još kao srednjoškolac, fotografirajući Hajduk u rodnom Splitu, radio je potom za Vjesnik, a međunarodnu karijeru nastavio u Parizu, podsjetila je kustosica Elizabeta Igrec. Prve fotografije koje je tamo napravio bile su one britanske glumice Charlotte Rampling.

(Foto: Andrej Švoger / GMV)

Osim što je fotografirao pripadnike jet seta, zalazio je i u područje politike. Tako je najznačajniji iskorak, koji mu je donio međunarodnu slavu, napravio kad je 1982. godine uspio, kao jedini fotograf na svijetu, izbliza snimiti preminulog sovjetskog predsjednika Leonida Brežnjeva na njegovu sprovodu. Časopis Newsweek tu je fotografije kasnije izabrao za fotografiju godine. Prekretnicu mu je označio odlazak u Los Angeles 1987. godine, gdje je u samo nekoliko godina postao jedan od vodećih portretnih fotografa dionika globalne industrije zabave.

(Foto: Andrej Švoger / GMV)

Galerija pripadnika svjetskog jet-seta

Brojna poznata lica krase zidove Palače Sermage, jer gotovo da nema holivudske ili domaće zvijezde sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća koje nije uhvatio Lazićev objektiv. Izložbom dominiraju portreti Elizabeth Taylor i Orsona Wellesa, ali u velikom formatu tu su i Jodie Foster, iz mladenačkih dana, koju je Lazić čak doveo na Hvar kao tinejdžer, pa Jack Nicholson, Joan Collins, Jamie Foxx… Mnoga poznata imena privukla su pažnju publike jučer na izložbi, evo samo dijela imena: Gillian Anderson, Sylvester Stallone, Roman Polanski, Robert De Niro, Jamie Foxx, Johnny Depp, Jean-Claude Van Damme, David Bowie, Bianca Jagger, Kirk Douglas, Sofia Loren, Marlon Brando, Richard Gere… Sjajne fotografije dopunjen su Lazićevim bilješkama, koje otkrivaju zanimljive priče o tome kako su nastale.

O iznimnom Lazićevu stvaralaštvu 2021. godine objavljena je i opsežna dvotomna monografija Jadran Lazić – 50 godina fotografije u nakladi Hrvatske autorske agencije – Centra za intelektualno vlasništvo d.o.o., koja predstavlja svojevrsnu (foto)povijest svjetskoga glamura jednog vremena.

(Foto: Andrej Švoger / GMV)

‘Izložba koja nas vraća u jedno drugo doba’

“Ova izložba vraća nas u doba kad još nije postojao pojam klik mišem, kad još nismo mogli u svega nekoliko sekundi zaviriti u bilo koji dio svijeta. Bilo je to doba kad smo nestrpljivo čekali onaj dan u tjednu ili mjesecu kad na našem kiosku izlazi časopis koji smo onda, uz onaj šušut papira, listali kako bismo vidjeli što je novoga u svijetu, što su novi trendovi. Sigurno tada nismo ni znali da se među brojnim slikama koje se nalaze u tim časopisima nalaze radovi upravo našeg Jadrana Lazića”, uvodno je rekao Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

(Foto: Andrej Švoger / GMV)

Kozmopolitski šarm izložbe

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je Varaždin grad koji se predstavlja bogatom tradicijom i kulturom, a izložba fotografija Jadrana Lazića donosi u Varaždin kontakt sa svijetom, kozmopolitski šarm.

(Foto: Fran Bijelić / FB Media)

“Autor izložbe nosi ime po najljepšem moru, po Jadranu. Ima jedna poslovica, koja glasi – ‘Kad gurneš prst u more, povezan si sa cijelim svijetom’. U ovom slučaju su prst i more naš autor Jadran Lazić, kojem iskreno čestitam i zahvaljujem na onome što je radio posljednjih 50 godina”, rekao je Bosilj na otvorenju, koje je svojim nastupom uveličala sopranistica Marija Vidović.

(Foto: Andrej Švoger / GMV)

‘Hajduk živi vječno!’

Kratko se prisutnima obratio i autor

“Dragi moji Varaždinci, dobro došli i nadam se da ćete uživati. Neću puno pričati, za mene će pričati moje slike. Želim se zahvaliti ekipi koja je postavila izložbu, na čelu s Elizabetom Igrec, ravnatelju Miranu, gradonačelniku, veleposlanici Srbije i mojim prijateljima koji su došli iz Zagreba te svima vama. Izložba je složena kronološki, i počinje od Hajduka. Sve što je iz Splita, sve je Hajduk. Hajduk živi vječno!”, završio je Lazić i pozvao posjetitelje u razgled.

‘Zvjezdana prašina’, izložba fotografija Jadrana Lazića, ostat će otvorena tijekom cijeloga ljeta i može se razgledati sve do 1. rujna.

(Foto: Andrej Švoger / GMV)

Najnovije