nagrada

Helena Minić Matanić osvojila je nagradu ‘Zlatni lav’

Bravo!

Helena Minić Matanić osvojila je nagradu “Zlatni lav” na 25. međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav Umag – Umago 2024. za ulogu Mare u predstavi ART Yasmine Reze u režiji Barbare Rocco.

– Helena Minić Matanić za ulogu u komediji ART i izvedbi HNK Varaždin. Samo je jednom rečenicom Helena Minić Matanić u predstavi otvorila Pandorinu kutiju zatomljenih osjećaja tijekom višedesetljetnog prijateljstva glavnih likova. Ta je opaska bila dovoljna da se među njima odmotaju slojevi ustaljenih uzajamnih predodžbi i nakupljenih frustracija. Vješto balansirajući između slojeva prijateljstva i neprijateljstva, ali i vlastite neurotičnosti, Helena Minić Matanić oblikovala je ton komedije. Propitujući vrijednost kontraverznog umjetničkog djela – to jest potpuno bijele slike plaćene 50 tisuća eura- suočila nas je s intrigantnim pitanjem: što želimo od života i koliko smo za takav život spremni platiti – stoji u obrazloženju žirija.

Predstava ‘ART’ premijerno je izvedena u varaždinkom Hrvatskom narodnom kazalištu 19. svibnja 2023. godine. Uz Helenu Minić Matanić, u predstavi glume i Marinko Leš i Hana Hegedušić.

Osvrt Filipa Kuštera na predstavu ‘ART’ možete pročitati OVDJE.

Više o Heleni Minić Matanić

Rođena je u Puli 1979. godine. Glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Kazališnu karijeru započela je 2003. godine u Kazalištu Virovitica, kao stalna vanjska suradnica, a 2009. vraća se u Istru i zapošljava u INK Pula gdje je ostala punih devet godina.

Od 2022. godine članica je ansambla HNK u Varaždinu, u kojem je i ranije ostvarila nekoliko zapaženih uloga.

Helena Minić Matanić odigrala je više od pedeset različitih uloga u kazalištima diljem Hrvatske (Kazalište Virovitica, INK Pula, HNK u Zagrebu, Kazalište Hotel Bulić, Kazalište Komedija, Gavella i dr.),

Osvojila je više kazališnih nagrada (među kojima i dvije Nagrade hrvatskog glumišta), a u dosadašnjoj karijeri ostvarila je i uspješne filmske i televizijske uloge.

Uloge u HNK u Varaždinu:

Djevojčica – D. Miloš, L. Šarić: „Bijeli klaun”, režija: Ivica Šimić, 2007.

Pera – M. Držić: „Dundo Maroje”, režija: Vasilij Senjin, 2008.

Glorija – R. Marinković: „Glorija”, režija: Damir Zlatar Frey, 2013.

Žena – D. Matanić: „Bogovi”, režija: Dalibor Matanić, 2022.

Raymonde Chandebise – G. Feydau: „Buba u uhu“, režija: Snežana Trišić , 2022.

Ernestina Stahlbaum, primabalerina – Hoffmann/Kaštelan: „Orašar“, režija: Paolo Tišljarić, 2022.

Mara, – Y. Reza: „Art“ , režija: Barbara Rocco, 2023.

Najnovije