VBV

Predstavljanje Varaždinskih baroknih večeri u Portugalu

Grad Varaždin tako intenzivira suradnju s Guimaraesom, a upravo je Portugal partner ovogodišnjih Baroknih večeri.

Koncertom Varaždinskog tria u Glazbenom konzervatoriju u portugalskom gradu Guimaraesu zaokruženo je predstavljanje ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri u ovogodišnjoj zemlji partneru.

Varaždinski glazbenici-Davor Brđanović, Jakov Šredl i Matej Ilčić okupljenima su se predstavili izvedbom skladbi najvećim dijelom hrvatskih skladatelja, među kojima i Varaždinca Ivana Padovca, predstavivši bogatu hrvatsku glazbenu ostavštinu, dok su varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i organizator Varaždinskih baroknih večeri i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik predstavili program ovogodišnjih 54. Varaždinskih baroknih večeri.

„Nakon prošle godine Švicarske, ove je godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri Portugal i počašćeni smo što smo zahvaljujući i podršci Ministarstva vanjskih i europskih poslova imali prigodu predstaviti barokni festival u Guimaraesu, s kojim su nastojimo uspostaviti suradnju i partnerstvo još od 2008. godine, a upravo ovim posjetom stigli smo do cilja i u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri bit će potpisana povelja između Varaždina i grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, a nalazi se u industrijski najrazvijenijoj regiji u Portugalu. Čestitam glazbenicima na odličnom koncertu i veselimo se dolasku gostiju iz Guimaraesa u Varaždin u rujnu“-rekao je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Nova glazbena iznenađenja

„Portugal kao zemlja partner ove će godine ponuditi ponovno nova glazbena iznenađenja za našu festivalsku publiku i ono što je zanimljivo imat ćemo priliku poslušati djela koja su drugačija od onih rekli bi iz drugog dijela Europe i skladatelje iz njemačkog-engleskog-francuskog baroknog glazbenog kruga koje uglavnom i jesu na programu Varaždinskih baroknih večeri. Portugalski barok ima svojih specifičnosti i posebnosti i to je ta dimenzija Varaždinskih baroknih večeri-nuditi publici nove glazbene užitke, ali je i educirati“- dodao je organizator VBV-a Raymond Rojnik.

Gradonačelnik Guimaraesa Domingos Bragnca za goste iz Varaždina upriličio je prijem u tamošnjoj gradskoj vijećnici, a potpisano je i pismo namjere o suradnji između dva grada. Varaždinsko izaslanstvo susrelo se i s Anitom Tršić, izvanrednom i opunomoćenom veleposlanicom RH u Portugalu u Lisabonu, dok je ravnatelj Glazbene škole iz Varaždina i član žirija Davor Matačić u Guimaraesu s vodstvom tamošnjeg Glazbenog konzervatorija započeo razgovore o zajedničkom glazbenom projektu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije