otvorenje izložbe

FOTOGALERIJA Emotivno na otvorenju izložbe akademske umjetnice Lile Herceg Nenadić

Izložbu možete razgledati do 3. kolovoza pa svakako iskoristite priliku.

U utorak, 9. srpnja, u 19 sati otvorena je samostalna izložba akademske umjetnice Lile Herceg Nenadić pod nazivom ‘Ekspresivnost trenutka’.

Izložba će biti otvorena do 3. kolovoza.

O autorici

Likovna umjetnica Lila Herceg Nenadić u svom radu izražava se kroz različite medije, najviše kroz crtež, slikarstvo, svjetlosne objekte i umjetničke instalacije. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a nakon toga diplomirala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dobitnica je CEEPUS stipendije na Akademiji primijenjene umjetnosti u Bratislavi gdje je upoznala razne tehnike stakla od kojih primjenjuje tehniku fuzije u izradi unikatnog nakita. Za vrijeme studiranja (2008.) realizirala je edukacijski posjet u Kući za rehabilitaciju djece i odraslih „Lusthuset“ u Uppsali i stručnoj art terapeutkinji Anette Faringer u Stockhlomu.

Realizirala je raznolike i mnogobrojne likovno – kreativne radionice. Kontinuirano održava likovno edukativne sate za poduku osnovnih vještina crtanja, slikanja i modeliranja za početnike i napredne te ima izvrsne rezultate kod pripreme mladih za umjetničke srednje škole i akademije. Iz svog iskustva kroz stvaralaštvo spoznala je iscjeliteljsku moć ekspresije u umjetnosti i njen utjecaj na čovjeka te kod dr.sc. Avi Goren Bar (2023.) završava dvogodišnju edukaciju za praktičara ekspresivne art terapije.

Priredila je 11 samostalnih izložbi, a svoje radove izlagala je na više desetaka skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovačka, Turska, Mađarska, Francuska, Engleska, Vijetnam, Japan).

Radi kao prof. likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar u Varaždinu. Članica je HDLU u Zagrebu. Predsjednica je udruge 1DAN.

O izložbi – Klara Macolić Kuparić:

Slikarsko se platno u umjetnosti koristi dugi niz godina, no još uvijek služi kao važno inspirativno polazište za nova likovna istraživanja. Tako se i Lila Herceg Nenadić, inače akademska umjetnica koja je velik dio kreativnog stvaralaštva posvetila istraživanju mogućnosti prostornih instalacija, odlučuje posvetiti mediju slikarskog platna.

Njen povratak slikarstvu potrebno je tumačiti unutar sustavnog dugogodišnjeg rada na interaktivnim multimedijalnim instalacijama koji će rezultirati iscrpljivanjem ove vrste umjetničkog izražavanja. Slike, inspirirane biljnim i antropomorfnim formama, ističu se živim koloritom, jakim kontrastima, čvrstom linijom i razigranim plohama. Radovi Herceg Nenadić okarakterizirani su unikatnim razigranim plošnim oblicima, ponekad obrubljenim snažnim obrisnim linijama te se isprva mogu doimati kao uljepšani šareni svijet ispunjen organskom mekoćom.

No, njene su slike prožete dubokim emocionalnim nabojem. Protkane autoričinim čuvstvima, iskustvom i fantazijom, sažimaju slojevitost i kompleksnost ljudskih emocija te tako formiraju jedinstveni likovni izraz. Kako autorica na slike veže vlastita sjećanja i emocije, one nastaju intuitivno, u trenutku, bez prethodne skice i mnogo promišljanja.

Stoga, iako platna obiluju reduciranim formama motiva iz realnog svijeta, slikarstvo Lile Herceg Nenadić kompleksna je kombinacija emocionalnih stanja i iskustvene baze. Motivi, preuzeti iz ljudske i biljne prirode, tek su simboli koji projiciraju poruke. Oni su ovdje kako bi pomogli promatraču da doživi umjetničku ekspresivnost trenutka.

Kako je bilo na izložbi, pogledajte u našoj galeriji slika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije