podrum ponedjeljkom

Izložba ‘Jaje’ snimatelja i fotografa Ivana Tripara u ponedjeljak u P4

Pon
22
22. srpnja
19:00
Centar za mlade P4
Ulica Petra Preradovića 4
Varaždin
događaj je prošao
Loading Događaji

Među događanjima koja će obilježiti ne samo petu sezonu Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“ već i izložbenu sezonu u Varaždinu općenito, svakako se izdvaja izložba fotografija snimatelja i fotografa Ivana Tripara, studenta Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

U podrumskom prostoru Centra za mlade P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu u 19 sati Tripar izlaže 24 (dva tuceta) fotografija iz svog ciklusa pod nazivom „Jaje“.

Sjajne i besprijekorne, kompozicijski zanimljive i atraktivne, ove fotografije tematiziraju jaje i simbole koje uz jaja vežemo, a autor nas sigurnom rukom snimatelja i čudesnom snagom svog talenta uvodi u fantastični svijet vlastitih snova. On to radi nepretenciozno i ne razmećući se, jer intuitivno zna da će promatrač njegovih fotografija razumjeti jezik kojim mu se obraća. Taj je vizualni jezik neobično bogat i raznovrstan. Povremeno duhoviti i komični, a povremeno jezoviti, prizori iz Triparovog sna o jajima obiluju filmskim, slikarskim, književnim i stripovskim acocijacijama. Ova izložba vjerojatno ne bi bila draga Alfredu Hitchcocku koji je patio od ovofobije i jaja su ga užasavala ili Werneru Herzogu koji s gnušanjem ističe enormnu glupost kokoši, ali sigurno bi ju voljeli John Waters ili recimo Zvonimir Majcug. Od umjetničkih preko prehrambenih i nadrealnih prikaza jaja, do kuhanog jajeta što izlazi iz zaklane i očišćene kokoši, ili prizora koji sjećaju na jaje-torzo Boschovog demona iz srca pakla, Tripar nas dovodi i do autoportreta na kojem se dočarao poput blizanca jajeta harambaše iz poznate narodne pripovijetke. I na kraju o snovima. Kad je o jajima riječ, većina se sanjarica slaže da u snu ona uglavnom predstavljaju dobar znak i najavljuju pozitivna zbivanja koja predstoje. Izložba „Jaja“ Ivana Tripara u Centru P4 u Varaždinu nedvojbeno je jedan od takvih znakova.

Biografija

Ivan Tripar (Poreč, 1998.) snimatelj je i fotograf. Svoje obrazovanje započinje 2017. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na likovnom odsjeku, modul Film i video. 2019. godine upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu; Studij snimanja, gdje je trenutno na završnoj godini preddiplomskog studija. Fotografijom i snimanjem bavi se već od učeničkih dana polazeći različite radionice diljem Hrvatske i regije. No, pri samom početku studija već i sam počinje voditi radionice fotografije i filma u školama, javnim ustanovama i u sklopu raznih projekata. Kao student pri ADU istaknuo se u radu „Gusta trava” u kojemu djeluje kao redatelj, producent i direktor fotografije. Također, kao direktor fotografije surađivao je s redateljicom mlađe generacije Belom Bračko Milešević na kratkometražnom dokumentarnom filmu „P kao Pleme” financiranim sredstvima HAVC-a i filmu “A kaj ti možeš?” o životu ukrajinskih izbjeglica u Lici. Također suradnje njeguje i sa video umjetnicima i performerima kao što su Petar Grimani, Gildo Bavčević, Goran Škofić i Mia Štark.

Najnovije