SLIKANJE CRNIM VINOM

Snježana Novotny: ‘Slikanje vinom sve je popularnije, probat ćemo i s našom barumbom’

Tehnika se zove vinorel i u njoj se boja nanosi i na papir i - u želudac.

Likovne radionice koje su ovoga srpnja održane u Muzeju planinarstva u Ivancu privukle su čak 32 polaznika. Razlog velikom odazivu zacijelo je bio u neobičnoj tehnici kojom se slikalo, a koja se zove – vinorel. Riječ je o slikanju vinom, naravno onim jačeg pigmenta, dakle crnim vinom.

Radionice je vodila umjetnica Snježana Novotny, a sve je organizirano uz podršku Muzeja planinarstva Ivanec i kustosice Ane Škriljevečki. Radovi nastali na radionici sada su i izloženi i mogu se razgledati do 15. rujna.

Ova tehnika sve je popularnija u našim krajevima posljednjih godina, iako datira još iz 17. stoljeća.

– Najveći promotor ove tehnike kod nas je profesor Ivica Kiš. On je izlagao svoja djela nastala u toj tehnici i u Francuskoj – kaže Snježana Novotny u svom intervjuu za VTV Televiziju. A ona se s tom tehnikom upoznala na radionicama održanima u Svetom Ivanu Zelini.

Povodom Dana grada Ivanca kustosica Muzeja planinarstva Ana Škriljevečki iznijela je Snježani Novotny ideju o povezivanju umjetnosti i vinarstva.

– Odmah sam predložila radionice slikanja ovom tehnikom i to se pokazalo odličnim. Bio je velik interes i dobili smo prekrasne radove – kaže Novotny.

Kako se ta tehnika zapravo koristi?

– Nanosima se dobivaju različite strukture, tako da se i tim monokromatskim pristupom mogu dobiti različite nijanse. Pigment je jači ako vino malo ishlapi, tako da se ono obično stavi na tanjurić. Kad se slika, treba pričekati da se nanosi posuše. Također je bitno da ti nanosi oksidiraju kroz vrijeme, tako da se slika kroz godine mijenja – tumači Snježana Novotny.

U šali objašnjava koje su još prednosti ove tehnike:

– Tehnika je ekološka, ne zagađuje se okoliš, a možemo i polizati kist, malo popiti…

Vina za radionicu donirao je ivanečki vinar Vlado Kušter. Slikalo se frankovkom.

– Imali smo na izbor frankovku od 2015. godišta na dalje. I ime sorte vina piše se na rad, kao i ime vinara i godište – napominje Snježana Novotny.

Frankovka se, kaže, pokazala jako dobrom za slikanje. Dobar pigment ima i plavac, zweigelt je također dobar, a pojavila se i jedna nova ideja.

– Probat ćemo našu starinsku crnu noju, barumbu – najavljuje voditeljica radionica, koje bi trebale postati tradicionalne, uz još jače povezivanje s vinarima.

Cijeli intervju sa Snježanom Novotny i Anjom Škriljevečki pogledajte u video-prilogu VTV Televizije u nastavku.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije