P4

Podrum ponedjeljkom: Fotografije izlaže autorica Mirna Štambuk

Karlovčanka koja trenutno živi u Varaždinu i studira na Sveučilištu Sjever, izložbom u P4 promatrača upoznaje s fragmentima svojih uspomena.

U ponedjeljak, 9. rujna u 19 sati, nastavlja se peta sezona Vaniminog programa Podrum ponedjeljkom.

Autorica Mirna Štambuk predstavit će svoje fotografije ujedinjene pod nazivom ‘Sanjarenje o prostorima sjećanja’.

Karlovčanka koja trenutno živi u Varaždinu i studira na Sveučilištu Sjever, izložbom u CZM P4 promatrača upoznaje s fragmentima svojih uspomena. Većina fotografija snimljena je analognim fotoaparatom, no autorica je djeliće sjećanja zabilježila i digitalno.  O proživljenom i viđenom Mirna Štambuk ne priča nam na način biografa ili povjesničara, već odabire poetski pristup.

Sanjarenje o tim, objektivom zabilježenim trenucima, sada već uspomenama, daje joj mogućnost da ponekad svjesno, ali često i nesvjesno obilazi i prekoračuje tehnička i kompozicijska fotografska pravila i norme. Urbani krajolici, slučajni prolaznici, nekonvencionalni portreti prijatelja, eksterijeri i interijeri, izmjenjuju se na fotografijama kojima nas Mirna Štambuk nastoji uvesti u snoviti svijet svojih intimnih uspomena.

Dvadesetak fotografija-sanjarenja kojima nam ona predstavlja svoj život, istovremeno su poziv promatraču na nastavak sanjarenja koje ih je i stvorilo. Sanjarenje, mašta odnosno imaginacija je, kako kaže  Gaston Bachelard, najveća snaga ljudske prirode. Imaginacija nas, u svom živom djelovanju, istovremeno odjeljuje od prošlosti i stvarnosti. Ona se otvara prema budućnosti. A ta će budućnost koja očekuje mladu autoricu nakon njene prve izložbe postavljene u podrumu CZM u Varaždinu, u fotografskom i stvaralačkom smislu, nedvojbeno iznjedriti zanimljive i intrigantne radove, ističe Srećko Lebinec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije