srijeda u muzeju

Zanima vas kako je Varaždin izgledao između Drugog svjetskog rata i 80-ih? Uskoro ćete to moći pogledati u palači Herzer

Sri
11
11. rujna
19:00 - 19:30
GMV Palača Herzer
Franjevački trg 10
Varaždin
događaj je prošao

Prilika koju vrijedi iskoristiti.

Loading Događaji

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Srijeda u Muzeju, u sklopu kojeg se 11. rujna u palači Herzer GMV-a održava program pod nazivom Prošlost Varaždina u filmskim zapisima. Riječ je o projekciji kratkih filmova snimljenih na području Varaždina i okolice u razdoblju od kraja Drugoga svjetskog rata do 80-ih godina prošlog stoljeća, nastalih u produkciji Filmskih novosti u Beogradu.

Filmovi su šarolikoga tematskog spektra: od politike, vojske, gospodarstva, sporta, medicine i lovstva pa sve do kulturnih znamenitosti Varaždinske županije. Među njima je i filmski zapis iz 1959. s prikazom Franje Košćeca i njegove zbirke kukaca kao zametka Entomološkog, odnosno kasnije Prirodoslovnog odjela GMV-a.

Projekcija ovih filmova svojevrsni je nastavak programa održanog u ožujku ove godine, kad su prikazani filmski zapisi nastali od Prvoga svjetskog rata do 1945., za što je Gradski muzej Varaždin otkupio prava od Jugoslavenske kinoteke u Beogradu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovom prigodom Gradski muzej Varaždin (ponovno) poziva sve koji imaju stare filmske zapise vezane uz područje Varaždina i okolice da ih donesu u Muzej, gdje će se kao dragocjeni dokumenti prošlosti digitalizirati i sačuvati za buduće naraštaje.

Najnovije