Glazbena škola u Varaždinu

Sutra će se u varaždinskom kazalištu održati koncert Mladih europskih talenata

Dio programa Varaždinskih baroknih večeri.

Glazbena škola u Varaždinu prepoznata je kao centar za školovanje talentiranih mladih umjetnika, škola u kojoj školovanje nastavljaju učenici iz cijele Hrvatske i inozemstva. Kroz godine svog rada narasla je u respektabilnu obrazovnu instituciju, čiji učenici osvajaju brojne nagrade i zapažene nastupe, a domaćin je i velikim međunarodnim natjecanjima. Od svog osnutka 1828. godine pa do danas, Škola bilježi strelovit razvoj te se kontinuirano razvija na svim područjima. Danas Glazbena škola u Varaždinu broji više od 850 učenika u predškolskim programima, osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, a organizira oko 200 događanja godišnje. Glazbena škola u Varaždinu je 2022. godine postala članicom udruge Young Music Talents Europe, nakon uspješno održanog Erasmus+ projekta Glazbene škole u Varaždinu i Škole za mlade talente (School for Young Talent) u Den Haagu, gdje je sjedište Udruge. Sama Škola u Haagu sastavni je dio Kraljevskog konzervatorija. U vrijeme održavanja 54. Varaždinskih baroknih večeri 2024. u Glazbenoj školi u Varaždinu se održava se godišnja konferencija udruge YMTE što za varaždinsku Glazbenu školu predstavlja veliku čast. Ova konferencija ima još jedan dodatan sadržaj koji uključuje učenike škola članica udruge koji će nastupiti na koncertu u okviru ovogodišnjih 54. Varaždinskih baroknih večeri.

Orkestar Mladih europskih talenata sastoji se od 30 učenika glazbenih škola, članica udruge YMTE – Baratt Due, Norveška, East Helsinki Music Institute Finska, Sächsisches Landesgymnasium für Musik Carl Maria von Weber Dresden, Njemačka, Musikgymnasium Carl Philipp Emanuel Bach, Berlin, Njemačka, IEA Oriol Martorell Barcelona, Španjolska, Escola Profissional de Artes da Covilhã, Portugal, Konservatorij za glasbo in balet Maribor, Slovenija, Heino Eller Music College, Estonija, Johann-Joseph-Fux-Konservatorium Graz, Austrija i Glazbene škole u Varaždinu, a nastao je na inicijativu članova udruge YMTE Young Music Talents, Glazbene škole u Varaždinu i organizatora Festivala.

U okviru ovog projekta naglasak je stavljen na izvrsnost mladih glazbenika i njihovo umjetničko usavršavanje te na afirmaciju novih glazbenih naraštaja upravo na području interpretacije rane glazbe. Laura Vadjon umjetnička je voditeljica ovog projekta te će se pod njenim vodstvom učenici predstaviti na ovogodišnjim 54. Varaždinskim baroknim večerima 25. rujna na koncertu u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 20.00 sati.

Preporučeno
Najnovije