hnk u varaždinu

Jelena Štefanić i Simon Dešpalj otvorit će koncertnu sezonu u varaždinskom kazalištu

Sub
5
5. listopada
19:30
HNK u Varaždinu
Augusta Cesarca 1
Varaždin

'Put oko svijeta u 9 pjesama'.

Loading Događaji

„Put oko svijeta u 9 pjesama”, naslov je koncerta kojim će hrvatska sopranistica Jelena Štefanić i maestro Simon Dešpalj otvoriti koncertnu sezonu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Taj je koncert hrvatska verzija projekta “Around the World in Nine Songs” koji je ova operna pjevačica osmislila kako bi promovirala klasičnu glazbu, ali i skladatelje mlađe generacije u vrijeme pandemije koronavirusa. Prvi je koncert snimljen na Velikoj sceni varaždinskog HNK-a i prikazan na američkoj platformi SparrowLive, a ovaj će biti održan u Velikoj koncertnoj dvorani kazališta ove subote, 5. listopada.

Hrvatski glazbenici za ovaj su koncert odabrali malo drugačiji repertoar, pa su na programu koncerta drugi liedovi i arije, jer su im se životi u posljednje četiri godine promijenili.

Bit će to neobičan koncert, jer smo maestro i ja izašli iz standardnog okvira kako se biraju i slažu skladbe za klasični koncert, no vjerujem da će se ta naša kombinacija svidjeti publici – objasnila je repertoar ovog koncerta Jelena Štefanić na kojem će publika moći čuti i Estrellitu, meksičkog skladatelja Manuela Poncea, Verdijevu Aidu te skladbu mladog skladatelja Alana Kljaića koji je stihove Dragutina Domjanića „Dugo u noć” uglazbio za taj koncert.

Glazbena će publika moći uživati i u skladbi “Agimet Shqiptare” albanskog skladatelja Avnija Mule, oca poznate pjevačice Inve Mule, koja je posvećena korijenima maestra Simona Dešpalja, a naša poznata sopranistica prvi put će izvesti ariju Ritorna Vincitor (Vratio se pobjednik) iz Verdijeve Aide, čime će na neki način obilježiti i svoj povratak na pozornicu nakon poroda.

Koncert „Put oko svijeta u 9 pjesama” bit će održan u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a, u subotu, 5. listopada s početkom u 19 sati i 30 minuta. Ulaz je besplatan, a koncert će biti održan uz podršku Varaždinske županije.

– Uvodna skladba koncerta je Na jiu shi wo (To sam ja) prema pjesmi koju je skladala kineska skladateljica Gu Jianfen, a to je ujedno i podnaslov ovog koncerta koji je za 180 stupnjeva drugačiji, jer smo repertoar prilagodili kako bi kroz tekstove simbolikom ispričali svoje osobne priče – rekla je izvrsna operna pjevačica koja se nakon poroda ovim solističkom koncertom vraća na scenu.

Uspješni hrvatski glazbenici na ovaj su popis uvrstili i skladbe poljskih, američkih, ruskih, talijanskih i hrvatskih skladatelja. Bit će to prava glazbena poslastica ali pomalo neobična, jer se ovaj glazbeni dvojac odlučio na repertoar uvrstiti skladbe koje su birali prema tekstovima, a ne prema razdobljima.

Najnovije