mjesec hrvatske knjige

Predstavljanjem romana ‘Dobro’ započeo je Mjesec hrvatske knjige, obilježio ga i ‘incident’ poznatog varaždinskog glumca

'Moramo si biti dobri ili će nas ravnodušnost uništiti', poruka je koju nam šalje Željko Funda.

U utorak, 15. listopada, u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” u Varaždinu svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2024., a tom je prigodom predstavljen i novi roman “Dobro” autora Željka Funde. Događaj je privukao brojne ljubitelje književnosti, koji su ispunili prostor knjižnice i s velikim zanimanjem pratili program.

Uvodna riječ pripala je ravnatelju Gradske knjižnice Mariju Šoštariću koji se obratio prisutnima i zahvalio na odazivu povodom početka Mjeseca hrvatske knjige.

Uz autora, roman su predstavljali velečasni Ivica Cujzek i filozof i pisac pogovora Tomislav Janović.

Funda je istaknuo kako je moto romana ‘Dobro’ moramo si biti dobri ili će nas ravnodušnost uništiti.

Velečasni Cujzek dao je svoje viđenje romana uz poveznice prema kršćanskom poimanju dobra.

– Kada me Željko zamolio da govorim o knjizi, iznenadio sam se. Nije često da se župnika pita o književnosti. Kada je razložio da roman govori o dobru, pomislio sam da je logično da se o tome pita nekoga tko će jasno reći stav u ime Crkve, baštinice i čuvarice dobra – istaknuo je velečasni.

Tomislav Janović osvrnuo se na strukturu djela, a istaknuo je i da ga je iznenadilo kad je saznao da je većina likova – stvarna.

– Neću kao profesor filozofije pričati o tome što to dobro je jer bi se to pretvorilo u dugo i dosadno predavanje. U romanu nisam otkrio nikakvu posebnu poantu, već je način na koji su te priče ispričane zanimljiv sam za sebe. Sve su te priče međusobno povezane, kao što su to i ljudske sudbine, i čine jednu nadstrukturu koja mi je bila jako zanimljiva i jako intrigantna – rekao je Janković.

Predstavljanje je obilježio i mali ‘incident’ za koji se ispostavilo da je bio dogovoren dio predstavljanja knjige. Poznati varaždinski glumac Zdenko Brlek u jednom je trenu prekinuo izlaganje te je iz publike glasno poručio ‘da kad se radio o dobru, nisu potrebne riječi, već djela’. Potom je napustio predstavljanje knjige uz stihove ‘popevke sam slagal’. Za svoj ‘ispad’ nagrađen je pljeskom publike, a na kraju predstavljanja ipak se vratio te donio vrećicu punu varaždinskih klipića za sve okupljene.

Njegov performans možete pogledati u nastavku.

Mjesec hrvatske knjige nastavit će se sljedećeg tjedna, 24. listopada, predstavljanjem zbirke poezije Siniše Kolarića ‘Abeceda pepela’.

Više o autoru

Željko Funda, rođen 1950. u Varaždinu, gdje i danas živi, poznat je po svom doprinosu književnosti, posebice kao haiku pjesnik. Diplomirao je komparativnu književnost i engleski jezik, a svoju profesionalnu karijeru ostvario je kao profesor engleskog jezika u varaždinskoj gimnaziji. Kao dugogodišnji član Društva hrvatskih književnika, Funda je postao prepoznatljivo ime u hrvatskoj književnoj zajednici.

U dosadašnjoj karijeri objavio je devet knjiga koje obuhvaćaju novele, kajkavsku poeziju, “haibunaste tekstove”, priče za djecu, te kajkavski roman i Malu kajkavsku gramatiku. Godine 2004. dobio je Nagradu Katarina Patačić za najbolju knjigu na kajkavskom, dok je već 2005. osvojio Galovićevu nagradu. Posebno se ističe njegov prijevod svih Shakespeareovih soneta na kajkavski, objavljen 2000. godine.

Osim kajkavske poezije, Funda je poznat i kao haiku pjesnik, osvojivši više od dvadeset nagrada na međunarodnim natječajima, osobito u Japanu. Bio je jedan od pokretača prvog jugoslavenskog/hrvatskog haiku časopisa Haiku, koji je izlazio od 1977. do 1981. godine. Uvršten je u brojne zbornike i antologije haiku-poezije, a u zadnje vrijeme organizira “koanovske haiku-hepeninge” na haiku-susretima u Hrvatskoj. Također je utemeljitelj i sponzor Nagrade Graševina, koja se već šest godina dodjeljuje na Samoborskim haiku-susretima, te je inicijator prijelaznoga Ludbreškoga stupa haiku-pjesnika, priznanja koje se dodjeljuje na Ludbreškim haiku-susretima od 2003. godine, čiji je dobitnik bio 2005. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije