književnost

Peričićev roman ‘San o Križaniću’ na Frankfurtskom sajmu knjiga

Varaždinski pisac bio je dio probranog društva.

Roman Denisa Peričića „San o Križaniću“ bio je uvršten u Hrvatsku nacionalnu selekciju na upravo završenom Frankfurtskom sajmu knjiga, najvećem svjetskom događaju te vrste. Tako se varaždinski književnik našao među 22-oje najvažnijih hrvatskih pisaca fikcijske proze, zajedno s Kristianom Novakom, Damirom Karakašem, Zoranom Ferićem, Juricom Pavičićem, Miljenkom Jergovićem, Goranom Tribusonom, Ivicom Prtenjačom, Ivanom Šojat, Oljom Savičević Ivančević i drugim istaknutim autorima čija su djela izložena na Hrvatskom štandu Frankfurtskog sajma.

Osim toga, Ministarstvo kulture i medija nedavno je objavilo Odluku o dodjeli stimulacija za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevodilaštva u 2022. i 2023. godini.

Među 20-oro dobitnika je i Denis Peričić, također za roman „San o Križaniću“, za koji je lani dobio nacionalnu Nagradu „Vladimir Nazor“.

Spomenimo i da je Denis Peričić bio jedan od pet finalista Književne nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman (za rukopis romana „Joe Magarac“), gdje je pobjednikom proglašen Goran Samardžić iz Sarajeva.

Uskoro iz tiska izlazi nova Peričićeva zbirka pjesama, naslovljena „Pjesme i plesovi smrti“, u nakladi varaždinske tvrtke Mini-print-logo. Izbor pjesama upravo je objavljen u književnom listu Matice hrvatske „Vijenac“, a predstavljanje knjige očekuje se krajem godine.

Preporučeno
Najnovije