Vijesti / Kultura

Umro je veliki hrvatski redatelj Georgij Paro: 'Zbogom, kazališni prijatelju!'

Umro je veliki hrvatski redatelj Georgij Paro: 'Zbogom, kazališni prijatelju!'

Nedavno, 12. travnja, Georgij Paro proslavio je 84. rođendan. Također je nedavno režirao svoju zadnju predstavu, u peščeničkom KNAP-u..., zastala je kazališna zajednica Hrvatske na vijest da velikog redatelja više nema.

Bio je učenik Branka Gavelle, Krležin suvremenik i sugovornik, dugogodišnji profesor na ADU, ali i na američkim glumačkim školama, gdje je glumi podučavao i Michaela Douglasa koji je u jednom intervju izjavio da bez profesora Para ne bi bio glumac kakav je postao. Deset je godina Georgij Paro, kojeg su svi u glumačkom svijetu zvali Žorž, bio intendant HNK Zagreb, a vodio je i Dubrovačke ljetne igre.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U anale je upisana njegova režija Krležinog 'Kolumba' iz 1973. godine, na brodu koji je s glumcima i publikom plovio oko čarobnog Dubrovnika. A kada ste Para pitali kako mu je na pamet palo baš to – priču koja se događa na brodu staviti na brod – odgovarao bi: 'Nemam pojma!' Bio je to još jedan dokaz kako genijalne ideje izlaze iz genijalnih glava.

Rođen u Čačku 1934., u karijeri je režirao više od 200 predstava. Uz spomenutog Bažuleka, među zadnjim mu je režijama bio 'Talijanski slamnati šešir' u Kazalištu Komedija, djelo s kojim je lani u svibnju proslavio šezdesetu obljetnicu rada. I u tom je djelu pokazao ono u čemu je bio najbolji: otkriti nove velike glumce i dati im prvu veliku priliku. U toj je predstavi, naime, pod Parovim vodstvom zablistao Filip Vidović.

Od redatelja se opraštaju mnogi, a među njima i varaždinski glumac Jan Kerekeš, koji je na Facebook profilu napisao:

- Puno je kazališnih redatelja, ali samo je jedan bio Georgij Paro. Zbogom kazališni prijatelju i hvala ti puno na vjeri u mene, na 5 velikih predstava i 5 glavnih uloga koje si povjerio upravo meni. Jedini si u meni vidio glumca koji je spreman odigrati snažne dramske uloge. Hvala ti na tome. Hvala ti na svim lijepim riječima koje si bez zadrške govorio javno i hvala ti na svemu što si me naučio.

Ti sad odmaraj, radio si dovoljno. A ja, ja ti sad napokon opet mogu početi govoriti Vi, sad se ne možete naljutiti na mene i sterati me u kurac. Nek ti je laka zemlica. Tvoj Petrica Kerempuh, Iva, Puba, Grof Šandor i Fadinar - stoji u objavi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci