Vijesti / Kultura

MARGARETA GECI 'Sve što radim i način na koji radim je umjetnost'

MARGARETA GECI 'Sve što radim i način na koji radim je umjetnost'

Varaždinska umjetnica i članica HDLU, Margareta Geci, otvorila je u četvrtak, 22. ožujka, u Kuli stražarnici izložbu 'Male žene' te nam je povodom toga odgovorila na nekoliko pitanja vezanih uz samu izložbu.

Margareta 2013. godine završava modni i tekstilni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a zatim seli u Našice te u Osijeku polaže pedagoške predmete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova je umjetnica otprije poznata varaždinskoj publici po brojnim izložbama, kao voditeljica likovnih radionica te profesorica stručnih predmeta.

U slobodno vrijeme najčešće slika i illustrira - ženski likovi kao glavni motiv njezinih slika najčešće poprimaju oblik anđela, vile ili mačke, a na ovoj izložbi izložila je radove koji prikazuju snažne ženske likove koje iznimno cijeni i poštuje.

- Izložbu pod nazivom 'Male žene' karakteriziraju moje prijateljice i poznanice koje me inspiriraju i nadahnjuju. Ova izložba za mene ima veliki osobni značaj, a radovi su izrađeni kombiniranom tehnikom - prvo sam svaku prijateljicu fotografirala, a zatim fotografije ručno oslikala.

Tradicijski motivi na fotografijama kao npr. licitarsko srce, Lepoglavska čipka i elementi s narodnih nošnji usko su povezani s karakterima osoba na mojim portretima.Srce kao simbol ljubavi, čipka kao simbol ljepote i snage te narodnja nošnja kao simbol tradicije - sve su to glavne osobine mojih 'malih žena' - rekla je Margareta i dodala kako je joj je ideja za ovu izložbu došla spontano.

Te jedinstvene žene svojim djelima i životima ostavile su traga u Margaretinom životu i imale veliki utjecaj na njezin osobni razvoj.

Među njima se nalaze žene koje su prebrodile životne probleme, teške bolesti, smrt voljenih osoba i ambiciozne poslovne žene koje imaju veliku ulogu i odgovornost u široj zajednici.

Sve one pozitivno i optimistično, s osmijehom na licu, koračaju kroz život. Tako se među portretima našla i varaždinska pjevačica Jelena Žnidarić, poznatija kao Zsa Zsa L'amour, koja je Margaretu inspirirala zbog upornosti, dosljednosti i predanosti svom radu.

Umjetnica ovom izložbom želi svim ženama poslati poruku kako bi se svakodnevno trebale više posvetiti sebi i svojim ambicijama i željama.

- Žene bi svaki dan trebale imati više vremena za sebe, odnosno svakodnevno bi trebale odvojiti vrijeme za stvari koje ih vesele, opuštaju i u kojima uživaju. Ne mora to nužno biti odlazak na wellness ili manikuru nego jutarnja šalica kave u miru i tišini, pet minuta joge u pauzi između svakodnevnog stresa ili par stranica omiljenog štiva prije spavanja. Jednostavno, da si bar malo uljepšaju ovaj stresom ispunjen ubrzani način života - pojašnjava Margareta i za kraj dodaje kako je sve što radi i način na koji radi – umjetnost.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci