Vijesti / Kultura

Foto klub Varaždin otvorio izložbu posvećenu umjetničkoj baštini Grada Varaždina

Foto klub Varaždin otvorio izložbu posvećenu umjetničkoj baštini Grada Varaždina

U utorak, 5. prosinca, u predvorju Kina Gaj održano je otvorenje izložbe fotografija Foto kluba Varaždin na temu Spomenici i skulpture grada Varaždina: Perspektive'. Izložba će se moći razgledati do 20. prosinca.

Letimični pogled na desetine ovogodišnjih izloženih radova Foto kluba Varaždin otkriva jedinstveni, naizgled prepoznatljivi motiv iza fotografskoga objektiva: javne spomenike i skulpture grada Varaždina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tik uz njega prati ga i sakriveni motiv - perspektive. Mijene četiriju godišnjih doba omogućile su članovima foto kluba da na javnim i privatnim prostorima klikom fotoaparata ovjekovječe njihovu perspektivu na sakralnu i profanu umjetničku baštinu grada Varaždina.

Spomenici i skulpture snimani su su u odnosu na njihovo današnje okruženje, jedinstven prostor za koji su izvorno bili namijenjeni
ili sekundarni, u koji se (ne)uklapaju nakon izmještanja iz izvornoga prostora.

- Sužavanje ove perspektive, spomenik / skulptura - prostor, vodi prema sagledavanju spomenika i skulptura samih, gdje su promatrani i često su razmatrani njihovi oblici, materijal, koncept, autorstvo, narudžba i stanje očuvanosti. Ovi navedeni elementi mogu promatrača pobuditi na razmišljanje i o tome mogu li se neki smatrati umjetničkim djelima ili su pak potrebni određen vremenski razmak i njihovo sagledavanje u širem umjetničkom kontekstu da bi ih se moglo nazvati spomenicima i skulpturama.

Nakon druge, fotografovo oko i pažnja vode se dalje prema trećoj perspektivi, 'detalja'. Gledajući fotografije detalja nameće se neminovni zaključak da su neki spomenici i skulpture toliko jako utkani ne samo u vizualni identitet grada Varaždina, nego štoviše, i u vizalnu memoriju njegovih građana koji ih lako mogu prepoznati i po samim njihovim detaljima - stoji u priopćenju.

Članovi Foto kluba Varaždin SU posjetiteljima ove izložbe otkrili spomenike koji su nerijetko ostali skriveni od pogleda javnosti.

Ovim su zajedničkim fotografskim poduhvatom sugrađane željeli podsjetiti na bogati segment kulturne i umjetničke baštine grada Varaždina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci