Vijesti / Kultura

KRALJEVSTVO LUTAKA U palači Herzer 9. studenoga izložba 'Lutke japana'

KRALJEVSTVO LUTAKA U palači Herzer 9. studenoga izložba 'Lutke japana'

Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, Japan Foundation i Gradski muzej Varaždin organizatori su izložbe pod nazivom 'Lutke Japana', koja se u palači Herzer otvara u četvrtak, 9. studenoga, u 19 sati, a trajat će sve do 3. prosinca.

Kao što i naziv 'Kraljevstvo lutaka' govori, Japan ima bogatu kulturu izrade lutaka, svaka lutka ima svoje posebno značenje i svrhu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stare japanske tradicije kao što je Hina Matsuri (Dan djevojčica) gajile su ovu jedinstvenu kulturu lutaka. Ovo tradicionalno uvažavanje dovelo je do uvjerenja da one nisu samo dječje igračke nego i umjetnička djela.

Nadalje, poznate teme iz nō drame i kabuki drame ugrađene su u kulturu lutaka, stvarajući tako neograničen broj stilova. Čak i u ovo suvremeno doba, obrtnici, koristeći tradicionalne metode, i dalje stvaraju tradicionalne japanske lutke.

Tako su se pojavili i mnogi novi umjetnici koji izrađuju jedinstvene lutke za dekorativni umjetnički svijet. Japanske lutke karakteriziraju njihovi vedri izrazi lica.

Ovi delikatni izrazi postižu se oblikovanjem vanjskog sloja izrađenoga od usitnjene ljuske kamenice koji prekriva lica lutaka. Još jedna važna značajka su boje lutaka, koje prikazuju bogatstvo drevnih kostima i ukrašavanja.

Na izložbi će biti predstavljeno 70-ak lutaka, povezanih uz japanske tradicije, koje ilustriraju njihovu raznolikost, a to su: lutke uz Dan djevojčica, lutke uz Dan dječaka, nō lutke, lutke iz bunraku ili kabuki igrokaza, okviri sa slikama, lutke iz Kyota, lutke koje prikazuju mlade žene, drvene lutke odjevene u kimono, hakata lutke, lutke carske palače, lutke koje prikazuju običaje Japana, tradicionalne kokeshi lutke i lutke koje su izradili suvremeni obrtnici.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci