Vijesti / Kultura

FOTO Gradski muzej gostuje u Sofiji s izložbom djela hrvatskih umjetnika

FOTO Gradski muzej gostuje u Sofiji s izložbom djela hrvatskih umjetnika

Nakon predstavljanja u trima srednjoeuropskim prijestolnicama, Beču, Budimpešti i Bratislavi, Gradski muzej Varaždin s izložbom djela najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, iz fundusa Galerije starih i novih majstora, gostuje u bugarskoj metropoli Sofiji.

Izložba se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj i Ministarstva kulture RH te Gradskog muzeja Varaždin i Nacionalne galerije u Sofiji, jedne od najvažnijih bugarskih kulturnih institucija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosadašnja gostovanja izložbe obuhvaćala su oko 50 umjetničkih djela, a s obzirom na to da je u Sofiji ustupljen znatno veći galerijski prostor, i to u glavnoj zgradi nekadašnje carske rezidencije, za gotovo 30 umjetnina povećan je broj izložaka.

 

Tako je na izložbi u Bugarskoj izloženo 74 umjetničkih djela, slika i skulptura pedesetak autora, među kojima su najveća imena hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, kao i neki suvremeni autori iz 21. stoljeća.

Autorica stručne izložbene koncepcije je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

Za realizaciju izložbe 27.875,00 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture RH, dok je otprilike 40.000,00 kuna iz vlastitih sredstava izdvojio i Gradski muzej Varaždin.

Ovaj izložbeni projekt dosad je realiziran isključivo kao gostujući program u inozemstvu, a zahvaljujući uvrštenim autorima i kvaliteti radova, može se reći da predstavlja glavne značajke cjelokupne hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća i njihove poveznice s europskim kontekstom toga razdoblja.

S obzirom na takav koncept, projekt je od samih početaka dosadašnjih gostovanja podržan i na visokim državnim razinama, a prema najavama, nakon Sofije, trebala bi uslijediti i daljnja gostovanja u inozemstvu.

Također, za taj projekt, između ostaloga i zato što je svojevrsni iskorak u hrvatskoj muzeologiji, Gradski muzej Varaždin dobio je 2016. godine Posebno priznanje za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Izložba je u Nacionalnoj galeriji u Sofiji postavljena za razgled do 27. kolovoza ove godine, a svečano je otvorena u utorak, 30. svibnja, uz nazočnost mnogobrojne publike, 15-ak veleposlanika i ostalih predstavnika diplomatskoga zbora u Republici Bugarskoj, kao i publike iz Varaždina (djelatnika Gradskog muzeja Varaždin, članova Udruge GMV-a Prijatelji Muzeja i novinara iz nekoliko hrvatskih redakcija).

Također, nazočna su bila i dva predstavnika u povijesnim odorama Varaždinske građanske garde (purgara), čije je povijesne tradicije Ministarstvo kulture RH nedavno proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom.

U programu otvorenja sudjelovali su: zamjenica ministra kulture Republike Bugarske Anelija Geševa, ravnateljica Nacionalne galerije u Sofiji Slava Ivanova i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Izložbu je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, u sklopu svojega službenog posjeta Bugarskoj. 

Održavanje izložbe Veliki hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća/iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a istaknuto je kao središnji ovogodišnji kulturni događaj kojim hrvatsko veleposlanstvo u Sofiji predstavlja našu zemlju u Republici Bugarskoj.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci