Vijesti / Kultura

POTRAGA ZA SLOBODOM 'Krokodili' u režiji Dražena Krešića 19. svibnja u Rogozu

POTRAGA ZA SLOBODOM 'Krokodili' u režiji Dražena Krešića 19. svibnja u Rogozu

U petak, 12. svibnja, u varaždinskom HNK-u održana je konferencija za novinare u povodu premijere predstave Krokodili, u režiji Dražena Krešića, prema priči 'Crocodiles' Vladimira Arsenijevića, a u dramatizaciji Daria Bevande.

Umjetnički voditelj Ozren Prohić kaže kako se radi o suvremenom, iznimno zanimljivom i najprevođenijem mladom srpskom piscu, kojeg je mladi redatelj Dražen Krešić odabrao za svoju debitantsku predstavu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Drago mi je da su ovdje, uz Ljiljanu Bogojević i Marinka Prgu, i dvoje mladih kolega iz Bosne, dramaturg Dario Bevanda i glumac Igor Skvarica

U priči i predstavi radi se o mladiću koji krajem 80-ih godina odluči, zbog ljubavi prema punku i potrebe da izađe iz okvira u kojima je živio, preseliti iz Jugoslavije u London.

- U London dolazi pun ideja i tamo se sukobljava s mračnom stranom svojih ideala - objasnio je redatelj Dražen Krešić.

Osnovna priča je, kaže Krešić, u velikoj mjeri ostala ista kao što ju je i autor napisao, samo što je malo dramaturški obrađena. 

- Za ovaj tekst vezan sam još iz studentskih dana, a predložio sam ga na drugoj godini iz revolta, jer mi je profesor odbijao sve radove koje sam predlagao i kad sam ovo pročitao ja sam se zaljubio u taj tekst. I - prošao je.

Krešić kaže kako je ponosan na podjelu uloga.

- Potrudio sam se da podjelu promislim do kraja i mislim da lijepo rezonira sa sadržajem komada i dodaje dodatnu kvalitetu.

U predstavi igraju Marinko Prga (Richard), Ljiljana Bogojević (Sabina), Igor Skvarica (Vladimir) i Katarina Arbanas (Vibeke).

Ljiljana Bogojević kaže kako se uz mlade kolege, koji su donijeli svježinu u kazalište, ponovno vratila u studentske dane. 

- Zanimljivo je, kad se vratim malo u ta vremena kad se punk pojavio, a ja sam tada imala 16 godina, koliko smo mi tada s divljenjem gledali na taj zapadni svijet koji je bio liberalan, koji se sve usudio, a mi smo bili jadni, mali i stisnuti. Interesantno je, sad već s povijesnog stajališta gledati, koliko će nama vremena trebati da se mi tog provincijskog kompleksa oslobodimo.

Bogojević igra pripadnicu poljske manjine u Londonu koja zagovara tradicionalne vrijednosti.

- Tu se javlja sukob između nje i njezinog sina, između tradicije i anarhije - ističe.

Marinko Prga kaže kako je aktualnost ono što mu se najviše sviđa u Arsenijevićevom tekstu te ističe kako je dramaturg Dario Bevanda napravio maestralnu dramatizaciju priče.

- Ono što mene u teatru uvijek zanima je aktualnost. Iako se radi o kraju 80-ih, kod nas se sad tek događa traženje smisla izvan granica, traženje vlastitih sloboda, problem egzistencije. 

Igor Skvarica naglasio je kako su predstavu radili na sanjarski, djetinji način, sa spremnošću na istraživanje. 

Premijera predstave održat će se u petak, 19. svibnja, na Sceni Zvonimir Rogoz.

Scenograf je Petar Nevžala, a kostimografkinja Julia Klier.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci