Vijesti / Kultura

PIŠE: BRANKO DETELJ

'PANK PODUZETNICI' Knjiga koja je svijetao primjer kako se na temelju suhoparnih podataka može izgraditi atraktivna literatura

'PANK PODUZETNICI' Knjiga koja je svijetao primjer kako se na temelju suhoparnih podataka može izgraditi atraktivna literatura
Varaždinski.hr

Knjiga 'Pank poduzetnici' pisana je esejističkim diskursom, sa svim karakteristikama koje takav način pisanja podrazumijeva: jasno, duhovito i perolako, a opet ozbiljno, informativno i potkrijepljeno u teoriji i praksi.

Knjiga 'Pank poduzetnici', autora Roberta Posavca, prva je knjiga o društvenom poduzetništvu u Hrvatskoj. Objavljena je povodom 15. godišnjice osnivanja čakovečke ACT Grupe. 

Riječ je o razvojnoj organizaciji, točnije zajednici društvenih poduzeća, osnovanoj s ciljem promicanja i unapređenja društveno odgovornog ponašanja i poslovanja, humane ekonomije te socijalnih usluga kroz društveno-poduzetničke modele.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ACT Grupa dosad je osnovala ili suosnovala 13 organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća te 8 regionalnih i nacionalnih mreža. Provela je oko 150 projekata s 470 partnerskih organizacija, a ukupan broj direktnih korisnika Grupe vrti se oko 100 000. Direktor i mastermind ACT-a je Teo Petričević.

Najjednostavnije kazano, pank poduzetnici su ljudi koji su kao pankeri usvojili vrijednosti samoorganizacije, uzajamne pomoći, suradnje i solidarnosti te ih danas primjenjuju u svojim poduzećima i poslovnim pothvatima. To su i svi oni poduzetnici koji radom u svojim poduzećima kroz politike poslovanja, brigu za radnike, skrb za zajednicu, savjetovanja i pomaganje drugima omogućuju ljudima dostojanstven život.

Vezana vijest:

Pank poduzetnici u Medinoj škrinji DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO PANK PODUZETNICI 'Naša se poduzeća temelje na povjerenju i solidarnosti, a toga u Hrvatskoj nema puno'

Kada mi je Posavec jednom prigodom, u usputnom razgovoru, dao naslutiti čime se trenutačno bavi i kakvu knjigu piše, moram priznati da sam, onako na prvu, bio pomalo skeptičan. Bilo bi kudikamo jednostavnije i efektnije, pomislio sam tada, da se otisne jedan monografski prikaz djelovanja ACT-a s naglaskom na najsvjetlijim trenucima organizacije.

Ubrzo sam međutim shvatio da bismo na taj način dobili još jednu dosadnu kupusaru na koju se nitko živ ne bi osvrnuo, pretencioznu i potpuno suvišnu kao takvu.

Knjige o ekonomiji najčešće su dosadne, prepune kojekakvih definicija, tablica i dijagrama. U pravilu ih čitaju fahidioti. Kad tako kažem, mislim u najpozitivnijem smislu te riječi. Sve te zamke dosade i pretencioznosti Posavec je u svojoj knjizi vrlo vješto uspio izbjeći.

Knjiga 'Pank poduzetnici' pisana je esejističkim diskursom, sa svim karakteristikama koje takav način pisanja podrazumijeva: jasno, duhovito i perolako, a opet ozbiljno, informativno i potkrijepljeno u teoriji i praksi.

Rafiniranim stilom i uzornom sintaksom, Posavec u šesnaest poglavlja opisuje najvažnije postaje na ACT-ovom petnaestogodišnjem putu prema uspjehu, ako tako smijem kazati budući da je uspjeh ipak prilično rastezljiv pojam.

2765207d87f3cdfbe12ddf05f451ee66.jpg?v=2Ovdje mi se čini važnim naglasiti i činjenicu da ova knjiga ne predstavlja snishodljivi panegirik samome ACT-u. Baš suprotno. Vrlo akribično i otvoreno, autor opisuje mnogobrojne pogreške do kojih može doći u poslovanju, tako da knjiga zapravo predstavlja vrlo koristan kompendij za sve one koji imaju ambiciju jednoga dana baviti se društvenim poduzetništvom.

Pa ako možemo reći da je ACT Grupa dobar primjer kako se od ideala i aktivizma, tiskanja fanzina i organizacije pank koncerata može stići do uspješne i respektabilne organizacije, onda je knjiga 'Pank poduzetnici' svijetao primjer kako se na temelju suhoparnih i dosadnih podataka i brojki može izgraditi tečna i atraktivna literatura.

Najnovije

Reci što misliš!