Vijesti / Kultura

FILMSKA (RE)PRODUKCIJA

KINEMATOGRAFSKI USPON U Varaždinu započeo rad Filmskog ureda i Filmskog kluba!

KINEMATOGRAFSKI USPON U Varaždinu započeo rad Filmskog ureda i Filmskog kluba!
Marko Jurinec/Pixsell

Nije, naravno, riječ o lokalitetima, već će i klub i ured djelovati kao dio Kina Gaj, to jest Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

U Kinu Gaj danas su, na Dan nezavisnih kina, predstavljena dva nova projekta kojima će se varaždinska kinematografija podići na jednu višu razinu.

I dok je jedan projekt, Filmski klub, usmjeren ka podizanju kvalitete programa u Kinu Gaj, drugi projekt, Filmski ured, usmjeren je na filmsku produkciju na području Grada Varaždina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije, naravno, riječ o lokalitetima, već će i klub i ured djelovati kao dio Kina Gaj, to jest Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

Što je Filmski ured?

Filmski ured svjetski je pojam koji znači da grad ima besplatnu uslugu za pomoć kod traženja lokacija, izdavanja dozvola za snimanje i srodnih zahtjeva produkcije.

U svrhu promocije Varaždina kao idealnog mjesta za snimanje filmova napravljena je web stranica koja trenutno sadržava katalog lokacija za moguća snimanja na području grada Varaždina, a u budućnosti će postojati baza kontakata i smještaja, informacija o prijevozu i najmu opreme te bazu ljudi spremnih sudjelovati u produkcijama kao statisti ili pomoćni radnici.

- Kroz ovaj ured razvijat ćemo Varaždin kao film friendly grad za snimanje filmova, igranih, dokumentarnih, animiranih... Time se može znatno doprinijeti turističkoj promociji, poput slučaja serije Igre prijestolja i Dubrovnika – istaknula je ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović.

Vezana vijest:

DAN NEZAVISNIH KINA NOSTALGIJA U KINU Karate Kid i Ponoćni expres besplatno na velikom platnu povodom Dana nezavisnih kina!

U projektu će sudjelovati i Grad Varaždin te Turistička zajednica grada Varaždina.

Klasici publici

Filmski klub za svoj cilj ima približiti filmsku povijest široj publici upućivanjem na značajna filmska djela.

- Cilj je da se svaka dva tjedna prikazuju klasici u Kinu Gaj. Interes kod publike postoji, kod nas ima filmofila, a želja nam je da stvorimo i nove. A na ovaj način želimo stvoriti svojevrsnu rutinu kod publike – rekao je Goran Plantak iz Kina Gaj.

Prva projekcija je u petak, 9. listopada, a gledatelji će moći uživati u klasiku Stanleyja Kubricka, horor filmu Isijavanje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!