Vijesti / Kultura

DOKUMENTARNI FILM

'NESPOKOJNI' Sotonizam u Varaždinu: Stvarnost ili isprazna naklapanja?

'NESPOKOJNI' Sotonizam u Varaždinu: Stvarnost ili isprazna naklapanja?
Hrvatski filmski savez (snimke iz filma 'Nespokojni')

O ovoj osjetljivoj temi progovorili su psihoterapeut i svojevrsni 'sotonolog' Nebojša Buđanovac, pa 'sotonofil' Kristijan Petrović, djelatnici policije...

Sotonizam, kultovi, crne mise... Teme su to o kojima se u Varaždinu govori već desetljećima, ali gotovo nikada javno i otvoreno. 

Ovaj grad je 'reputaciju' svojevrsnog sotonističkog središta, čak i u hrvatskim okvirima, stekao gotovo isključivo na temelju 'dobro provjerenih' glasina. S vremena na vrijeme ta tema ispliva na površinu, da bi potom ponovo pala u treći plan.

 

Za razgovor o ovoj temi teško je naći sugovornike koji bi ispričali svoju osobnu priču. Tek nešto malo manje teško je naići na ljude iz relevantnih struka koji su skloni pričati o sotonističkim sektama.

Jedini koji nikad nije zazirao od toga je socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac. Njega bi se moglo nazvati i svojevrsnim 'sotonologom', s obzirom na to koliko se temeljito bavio tom temom i u kojoj mjeri je javno govorio o njoj.

Upravo on jedan je od sugovornika u uratku naslovljenom 'Nespokojni', nastalom tijekom radionice dokumentarnog filma koja je održana u sklopu Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić'. Tijekom deset dana, od 18. do 28. kolovoza, u Varaždinu je održano 11 raznorodnih radionica iz područja medijske kulture.  

Vezana vijest:

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić MEDIJSKA PISMENOST SVEČANO ZATVARANJE Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić: Sudionici se predstavili radovima nastalima na radionicama

Radionicu dokumentarnog filma vodio je Tomislav Mršić, uz stručne suradnike Alana Stankovića i Hrvoja Mršića. Bilo je 12 sudionika: Fani Carić - Ćurin, Melita Horvatek Forjan, Nataša Jakob, Miljenko Kovačić, Sandra Ljubljanović, Marina Maretić, Sunčica Novak, Ivana Ostrički, Marina Pavičić, Hrvoje Selec, Ana Sever i Martina Velikov

U 'Nespokojnima' sudjeluje petero sugovornika, no film je napravljen na način da se ne prikazuju njihova lica, već samo izjave. Gledatelj može tek iščitati čime se otprilike osobe bave i koje je vrste njihova veza sa sotonizmom, dok su imena prikazana tek u odjavi filma.

Tako Nebojša Buđanovac, socijalni pedagog i psihoterapeut, u dokumentarcu iznosi iskustva koja je imao u radu s mladima koji su postali članovi takvih sljedbi te se onda pokušali od njih maknuti.

Televizijski voditelj Kristijan Petrović privatno se bavi proučavanjem okultnog te on o sotonizmu govori ponajprije iz tog aspekta, no ne skriva i neka osobna iskustva u određenim ritualima. 

Svoje viđenje problematike s razine kriminaliteta dala je Ruža Levačić, nekadašnja djelatnica Policijske uprave varaždinske, sada u mirovini, koja se u svome radu bavila maloljetničkom delinkvencijom. 

Naposljetku, tu je i dvoje građana koji otvoreno otkrivaju svoja osobna iskustva vezana uz ovu intrigantnu temu.

Je li sotonizam u Varaždinu stvarnost, ono što je zaista već desetljećima prisutno tu među nama, ili su to tek isprazna naklapanja proizašla iz nečije bujne mašte ili čak mentalne bolesti? Sudionici radionice upravo na to pitanje nastojali su dobiti odgovor od svojih sugovornika tijekom rada na 'Nespokojnima'. 

Dokumentarni film koji je pritom nastao možete pogledati u nastavku.

Radionica dokumentarnog filma-NESPOKOJNI from Hrvatski filmski savez on Vimeo.

 
 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!