Vijesti / Kultura

ZA PAMĆENJE

FOTO/VIDEO Veličanstveno! Pogledajte finale izvedbe kantate Carmina Burana popraćeno vatrometom na nebu iznad Drave

FOTO/VIDEO Veličanstveno! Pogledajte finale izvedbe kantate Carmina Burana popraćeno vatrometom na nebu iznad Drave
Koncertni ured Varaždin

Tri stotine izvođača i oko šest tisuća gledatelja bilo je dio jedne prekrasne kulturne priče uz rijeku Dravu.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Carmina Burana ODJECI CARMINE BURANE Čehok već najavio novi projekt: Iduće godine Varaždinci će uživati u Beethovenovoj Devetoj simfoniji!

Tri stotine izvođača i oko šest tisuća gledatelja! Veličanstvena atmosfera vladala je sinoć na obalama Drava uz Arenu Varaždin, na izvedbi kantate Carmina Burana, monumentalnog djela njemačkog skladatelja Carla Orffa (1895-1982).

Glazbena škola u Varaždinu ostvarila je tako još jednu međunarodnu suradnju koji je Varaždinu podario izniman kulturni događaj. Podsjetimo, prošle godine učenici Glazbene škole u Varaždinu zajedno sa svojim kolegama iz njemačkog Ravensburga oduševili su publiku na varaždinskom Korzu izvedbom Genesis suite. 

4da8f0c9d2ad0e31cc9ea90192827192.jpg?v=2

Ovoga puta glazbena suradnja na novome projektu pod nazivom 'Drava nas spaja' s Konzervatorijem za glazbu i balet iz Maribora i varaždinskim katedralnim zborom Chorus Angelicus donio je u Varaždin Carminu Buranu. Nositelj projekta bio je Koncertni ured Varaždin.

a38d6c452259aca85f20466314d891ef.jpg?v=2

Na jednome mjestu, u predivnom okruženju na otvorenom uz rijeku Dravu, okupili su se tako članovi simfonijskog orkestra, četiri zbora - zbor učenika srednje Glazbene škole u Varaždinu, Dječji zbor osnovne Glazbene škole u Varaždinu, zbor učenika i profesora Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora te zbor Chorus angelicus iz Varaždina. Njima su se pridružili solisti - sopranistica Ivana Lazar, bariton Armando Puklavec i tenor Danilo Kostevšek.

- Pjevala sam mislim da u više od 20 izvedbi ove kantate, ali ova djeca, njihova energija, entuzijazam, jednostavno prelazi na nas profesionalce i rekla bih da nam je to 'injekcija'.  Impresionirana sam i mislim da će ovaj projekt ostaviti traga na sve ove mlade glazbenike, na nas, ali i na publiku - istaknula je Ivana Lazar nakon nastupa.

Armando Puklavec, kao bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu, nije krio zadovoljstvo što je mogao biti dijelom ovog projekta.

- Moram se prisjetiti kako je Carmina Burana bila djelo s kojim sam počinjao svoju karijeru u bečkom Musikvereinu i za kojeg me vežu lijepe i velike uspomene. Ova izvedba uistinu je posebna i čestitam svima koji su dali svoj dio - dodao je Puklavec. 

Svakako vrijedi istaknuti i zborske voditelje. Zbor Chorus angelicus vodi Anđelko Igrec, a mališani iz Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu rade pod vodstvom Rosane Cepanec Dugandžić.

3f7a9f2cbcf3ddeb4b85b1ce82e05433.jpg?v=2

Sudeći prema reakciji publike koja se u subotu 14. rujna okupila na obalama Drave, izvođači, predvođeni dirigenticom Dadom Ružom, profesoricom na Glazbenoj školi, svojom su izvedbom itekako uspjeli prenijeti svu energiju i strast koju je u ovo vokalno-instrumentalno djelo unio njezin autor. Bio je to prvorazredni kulturni užitak.

- Bilo je zahtjevno jer riječ o djelu koje nije lako za srednjoškolski uzrast. Hrabro smo se borili i savladali ovaj izazov. Mislim da ovakve izvedbe s mladima koji ne samo da su u zboru već i orkestru do sada nije bilo - rekla je Dada Ruža.

Iznimno je zadovoljan bio i Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole. 

- Ponosan sam i presretan što je došlo do realizacije ovog velikog open air koncerta. Odradili su svi fantastičan posao i jako sam sretan što je ova ideja postala stvarnost. Grad Varaždin i Varaždinska županija mogli su za ovu izvedbu angažirati profesionalni zbor i orkestar, ali odlučili su nas podržati i dati mogućnost mladima da se okušaju u nečem što se danas zove 'škola za život'. Ovo iskustvo za njih je neizmjerno - naglasio je Matačić.

3adb349a85de58cf730431106d8e6b35.jpg?v=2

Carmina Burana, valja i to istaknuti, sada je po prvi puta izvedena u Varaždinu.

Carmina Burana: Oko 6.000 gledatelja na spektakularnom koncertu uz rijeku Dravu! Carmina Burana

Projekt predviđa još jednu izvedbu u istom sastavu, i to već u ponedjeljak, 16. rujna, u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Izvedbu u Mariboru dirigirat će Slavko Magdić, profesor mariborskog Konzervatorija, inače rođeni Varaždinac. 

Više fotografija pogledajte u vezanoj galeriji, a u nastavku uživajte u finalnom dijelu kantate Carmina Burana, čiji je završetak popraćen i atraktivnim vatrometom iznad Drave...

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video