Vijesti / Kultura

NEMOJTE PROPUSTITI

PRVI PUTA U VARAŽDINU Nagrađivani splitski zbor Brodosplit ovog petka nastupa u varaždinskom HNK

PRVI PUTA U VARAŽDINU Nagrađivani splitski zbor Brodosplit ovog petka nastupa u varaždinskom HNK
Ivana Huhoja

Na varaždinskom koncertu zbor će izvoditi program na kojemu su u blokovima i Mendelssohnova i Papandopulova djela, Tijardovićev 'Splitski akvarel', Gotovčevu 'Dobra večer uzorita', Stipišićevu 'Dalamatino povišću utrujena'...

U organizaciji Koncertnog ureda Varaždin i uz potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te Udruge OS koja promiče, razvija i unapređuje široki spektar disciplina u području zavičajne kulture kao i hrvatskog kulturnog i nacionalnog nasljeđa te kulturnog identiteta i osobitosti prijateljskih naroda i etničkih manjina, u petak 8. studenoga u 19 sati u VKD HNK u Varaždinu prvi će puta imati koncert muški pjevački zbor Brodosplit iz Splita.

Na varaždinskom koncertu zbor će izvoditi program na kojemu su u blokovima i Mendelssohnova i Papandopulova djela, Tijardovićev 'Splitski akvarel', Gotovčevu 'Dobra večer uzorita', Stipišićevu 'Dalamatino povišću utrujena', kao i dirigentovi aranžmani blues i rock standarda.

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.).Na Međunarodnom natjecanju muških zborova 'Leevi Madetoja' u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto.

b636dac2d810c0ee56a41bce47170aa8.jpg?v=2

Na Međunarodnom natjecanju zborova 'Lipanjski zvuci' u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova 'Zlatna vila' u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike. U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova 'Canta al mar' zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova.

U Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju 'Robert Schumann' zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna.

Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev 'Requiem', Stipišićev oratorij 'Uskrsnuće', a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija 'Muka Gospodina' Borisa Papandopula.

Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD. Od 1988.godine vođenje zbora preuzima Vlado Sunko glazbeni  je pedagog, dirigent i skladatelj. Sunko je utemeljitelj  i prvi voditelj Zbora dječaka (1991.). Redoviti je profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Split i dirigent mješovitog zbora Umjetničke akademije.

da97e81492bd1da91f6ce8e7dfb274f4.png?v=2

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6005

Reci što misliš!