Vijesti / Kultura

Događaj u kazalištu

USUSRET PREMIJERI ROSA E 'Pođite tamo gdje vas ne čeka ništa i nađite sve što vas tamo očekuje'

USUSRET PREMIJERI ROSA E 'Pođite tamo gdje vas ne čeka ništa i nađite sve što vas tamo očekuje'
HNK Varaždin

Projektom 'RoSa E' Robert Plemić, glumac i član ansambla varaždinskog HNK slavi 25 godina umjetničkog djelovanja.

- Pozivam vas na izvedbu 'RoSa E' i da budete hrabri zajedno s nama. Pođite tamo gdje vas ne čeka ništa i nađite sve što vas tamo očekuje – rekao je Robert Plemić, glumac i član ansambla varaždinskog HNK koji će sutra, u subotu 14. prosinca, biti jedan od glavnih aktera premijere događaja 'RoSa E'.

Tim događajem, koji namjerno sudionici, glumci, glumice i tehnička ekipa nazivaju baš tako, Plemić će, prema nekim šaputanjima, proslaviti 25 godina umjetničkog djelovanja.

Podnaslov 'RoSa E' je 'bajka za odrasle', a Filip Eldan, jedan od glumaca, ispričao je kako je došlo do ovog projekta.

- Zanimljiva je priča kako je došlo do stvaranja grupe RoSa E. Tijekom cijele prošle sezone često sam dolazio u kazalište i Rogoz, a moj dragi kolega ozbiljno se uhvatio sastavljanja benda. I to u maniri najboljih priča kako bendovi nastaju. Izgledao je kao pravi muzički menadžer. Tako bih došao u Rogoz na kavu i vidio Roberta Plemića kako u kutu promatra ljude i raspituje se 'Zna li on pjevati? Ima li dobar glas? Koji instrument svira?' - ističe Eldan.

- U početku je to izgledalo nategnuto. Ali eto, početkom ove sezone obistinio se njegov rad i uspio je okupiti najbolju ekipu za jedan ovakav događaj. Drago mi je da sam dio te priče – jasan je Eldan.

U priču je od samih početaka uključen i Sanjin Rožić. Uostalom, on u RoSa E ima itekako bitnu ulogu.

- Robi i ja smo ustvari sami krenuli tako da sam član dueta, a ujedno i začetnik i krivac svega ovog skupa – još jasniji bio je Rožić.

U projekt 'RoSa E' uključile su se i glumice – Hana Kunić i Tena Torjanac – kao back vokali(stice).

- Ovaj divan projekt me inspirirao pa sam napisala jednu polu-suvremenu poeziju naziva 'O tri Rose' – kazala je Kunić te nam predočila što joj je palo na um:

- Rosa Parks odbila je pristati na rasizam sjedenjem. Rosa Luxemburg odbila je pristati na kapitalizam ustajanjem. RoSa E odbija pristajati na svaki separatizam stvaranja jer glazba i riječ mogu i moraju biti revolucija – ispričala je Kunić.

- Iznimna mi je čast da sam izabrana kao back vokalistica ovog odličnog glazbeno-scenskog spektakla i svi bi trebali doći pogledati te plesati, pjevati i smijati se – najavila je događaj Torjanac.

Na nju se nadovezao posljednji član glumačke skupine, točnije benda. Nikša Eldan vratio se u prošlost.

- Postojao je jedan vrhunski kazalištarac, kažu da se zvao Shakespeare. On je rekao da je kazalište u svojoj suštini ogledalo ljudske prirode. Ako se vodimo tom misli i pitamo se što je zapravo glumac i koja je njegova zadaća – pa baš ta. Mnogi su kasnije iz te misli izvukli pitanje 'Tko je dobar Hamlet?'. Dobar Hamlet je onaj koji je on sam takav kakav jest. Robi je dobar Hamlet ako je Robi, a ne netko drugi. Ovdje se dogodilo baš to. Glumac je odlučio dati sve. Okrenuo je ogledalo prema vama i dao svoju nutrinu te vama priča o toj hrabrosti – mane, vrline i sve što on jest i što je istinito. Ako vjerujemo Shakespeareu, onda vjerujem da smo uspjeli. Vrlo zanimljiva cabaretska, usudio bih se reći, predstava. Ima svoju dramaturgiju i nešto što je užasno potrebno – iskrenost, neposrednost, istinitost i nadam se da će publika to prepoznati – rekao je u jednom dahu Eldan.

Naziv benda RoSa E, navode, nastao je redoslijedom kako su se i 'sklapali' članovi. 'Ro' stoji za Robert, 'Sa' za Sanjin, a 'E' su Eldani. Pošto je Rosa žensko ime, uključene su Hana i Tena.

- Ovi ljudi su čuvari mog glazbenog talenta – istaknuo je Plemić te dodao da goste, osim na događaju, možete otkriti, i u programskoj knjižici. S jednim gostom Plemić ima i rodbinsku vezu, a kako kaže, 'malo nepotizma uvijek dobro dođe'.

U nastavku slijede uputstva za konzumaciju 'RoSa E':

> sjednite i opustite se

> ako osjetite potrebu ustati, ustanite, ali nemojte izlaziti van

> predrasude spremite u džep i nemojte ih vaditi, a na putu kući bacite u kantu smeće

> slobodno pokažite ljubav, potrebno je

> nisu potrebne konzultacije ni s kim, oslonite se na vlastite osjećaje, samo u tom slučaju garantiramo kako neće biti nuspojava

> prepustite se užitku, on će doći samo ako ste opušteni

> poželjno je smijanje, plakanje, plesanje, pjevanje i vikanje: 'Bravo!'

Reprize 'RoSa E' održat će se 19. i 22. prosinca u 20 sati na Sceni 'Zvonimir Rogoz'.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!