Vijesti / Kultura

tradicionalan književni događaj

'SENJE I METEORI' Održana završna svečanost glazbeno-poetskog recitala, evo imena nagrađenih

'SENJE I METEORI' Održana završna svečanost glazbeno-poetskog recitala, evo imena nagrađenih
Ljiljana Vuglač

Iako prolazi kroz izazovno razdoblje, ponajprije u financijskom smislu, svake godine Varaždinsko književno društvo organizira značajne priredbe kojima obogaćuje književni život Varaždina.

U organizaciji Varaždinskog književnog društva u Klubu Europa Media Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu 19. prosinca je održana završna svečanost XXVII. glazbeno-poetskog recitala 'Senje i meteori'.

Na recital je 51 autor dostavio 87 pjesama na kajkavskom jeziku, dok su 82 autora poslala 149 pjesama na hrvatskom standardnom jeziku.

Nagradu za najbolju pjesmu na standardu osvojila je Ljubica Ribić iz Varaždina s pjesmom 'Tebi, koju razumijem', nagradu za najbolju pjesmu nadahnutu povijesnim nasljeđem i/ili sadašnjošću grada Varaždina osvojila je Ljiljana Vuglač iz Ivanca za pjesmu 'Grgur', dok je nagradu za najbolju pjesmu na kajkavskom jeziku osvojila Marija Hlebec iz Krapine za pjesmu 'Još svila h kmici šumi'. 

Kvalitetu pjesničkih radova, koji su u Varaždin pristigli iz svih dijelova Hrvatske, ali i primjerice iz Nizozemske, prosuđivalo je stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Barica Pahić Grobenski, Tugomir Orak i Slavica Gazibara. Odabrane pjesme kazivali glumci Jagoda Kralj Novak i Zdenko Brlek, dok je večer glazbom obogatio Marko Kenji. 

Glazbeno-poetski recital 'Senje i meteori' tradicionalan je književni događaj koji je ove godine doživio svoje dvadesetsedmo izdanje. Na kontinuiranoj potpori organizaciji recitala uvodno je Gradu Varaždinu i varaždinskom ogranku Matice hrvatske zahvalila predsjednica Varaždinskog književnog društva Slavica Gazibara, dok je dopredsjednik VKD-a Tugomir Orak podsjetio kako je prvi recital poezije pod nazivom 'Varaždin u srcu nosim' održan 22. studenog 1993. godine u Skupštinskoj dvorani na Franjevačkom trgu u Varaždinu s idejom da Varaždin postane grad o kojem je napisano najviše pjesama.

Iste je godine, nakon književnog programa, na zajedničkom druženju, Orak predložio da se osnuje književno društvo koje bi poticalo pisce na književno stvaralaštvo.

Društvo danas broji četrdesetak članova, a iako prolazi kroz izazovno razdoblje, ponajprije u financijskom smislu, svake godine organizira značajne priredbe kojima obogaćuje književni život Varaždina i njegovu povijest, a postalo je prepoznatljivo po recitalima 'Ivanščica diše za cieli sviet', 'Srebrna cesta', 'Katarina Patačić' i 'Senje i meteori'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video