Vijesti / Kultura

Varaždinski ilustrator

KNJIGA O BAČU Djela Nikole Majnarića objedinjena u monografiji koju je napisao njegov brat Jurica

KNJIGA O BAČU Djela Nikole Majnarića objedinjena u monografiji koju je napisao njegov brat Jurica
Facebook Nikola Majnarić-Bač

Majnarić je rođen 1975. godine u Varaždinu, a u 29 godina života, napravio je mnogo toga.

U prosincu 2019. objavljena je monografija o Nikoli Majnariću – Baču, varaždinskom ilustratoru, slikaru i crtaču stripova.

Za očuvanje radova i monografiju o Baču zaslužan je njegov tri godine stariji brat Jurica. On je sačuvao preko tisuću stripova, crteža, ilustracija, slika i skica, a u nakladi Vedisa, objavio je knjigu o bratu, piše Jutarnji list.

Majnarić je rođen 1975. godine u Varaždinu, a u 29 godina života, napravio je mnogo toga. U Vinkovcima je u devedesetima dobio važnu nagradu za inovaciju u stripu, a bio je jedan od najtalentiranijih crtača generacije.

U monografiji 'Bač 1975. - 2004.' pišu, između ostalih, strip znalci poput Darka Macana, Zvonka Todorovskog, Denisa Peričića i Elizabete Igrec.

Prema njihovom mišljenju, kroz sve tekstove dobiva se slika o umjetniku intenzivnog i osebujnog karaktera. Bač je odrastao i čitao stripove Huga Pratta, na njega je utjecala umjetnost Keitha Haringa te američkog underground stripa. Tijekom odrastanja, proveo je tri mjeseca u SAD-u na putovanju s ocem. 

Tematska poglavlja pojavljuju se na kraju knjige. Među tim poglavljima nalaze se portreti i autoportreti te poglavlja o modi gdje se može vidjeti specifičan pristup autora, piše Jutarnji list.

Knjiga se može kupiti u Varaždinskom književnom salonu 'Korzo'. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!