Vijesti / Kultura

jedinstveni ekosustav

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje o Đurđevačkim pijescima 22. siječnja u palači Herzer

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje o Đurđevačkim pijescima 22. siječnja u palači Herzer
Gradski muzej Varaždin

Ovaj u Hrvatskoj jedinstveni ekosustav predstavlja jedan od posljednjih ostataka nekad prostranog pojasa Podravskih pijesaka.

U sklopu Srijede u muzeju 22. siječnja u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) Dubravko Šincek održat će predavanje o Đurđevačkim pijescima. Đurđevački peski, ili Hrvatska Sahara, kako se to područje popularno naziva, smješteni su na jugoistočnom rubu grada Đurđevca.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

Ovaj u Hrvatskoj jedinstveni ekosustav predstavlja jedan od posljednjih ostataka nekad prostranog pojasa Podravskih pijesaka. Na njima se ističu osebujne biljke pješčarke ili psamofiti, čija staništa uvjetuju prisutnost prilagođenih pješčarskih vrsta ostalih organizama, prvenstveno gljiva i životinja. Za njihov postanak odgovorni su ledenjaci, paleo rijeka Drava i zapadni vjetrovi koji su puhali krajem posljednjega ledenog doba.

Dio pijesaka koji se nalazi jugoistočno od Đurđevca 1963. godine proglašen je posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, sa svrhom zaštite i očuvanja pješčanih naslaga kao specifičnog reljefa i opstanka osebujne i endemične biljne zajednice, uz koju je vezan velik broj biljnih i životinjskih vrsta. 

Dubravko Šincek bavi se planinarenjem i na svojim čestim planinarskim odredištima na Ivančici i Ravnoj gori istražuje biljne vrste. U posljednje vrijeme bavio se i paleološkim istraživanjima Đurđevačkih pijesaka, o čemu će govoriti na predavanju. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video