Vijesti / Kultura

PLENUMOVI

PODRUM PONEDJELJKOM Dokumentarni film 'Plenumovi' 20. siječnja u Centru za mlade

PODRUM PONEDJELJKOM Dokumentarni film 'Plenumovi' 20. siječnja u Centru za mlade

'Plenumovi' je dokumentarac – refleksija na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009 godini.

Nakon što je 13. siječnja otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom 'Narcis' autorice Martine Mežnarić službeno počeo program 'Podrum ponedjeljkom' – 20. siječnja s početkom u 19 sati nas očekuje projekcija dokumentarnog filma 'Plenumovi'.

'Plenumovi' je dokumentarac – refleksija na blokadu nastave Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009 godini. Film ističe problem komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja i politike obrazovanja u širem smislu. Kroz razmišljanja protagonista o besplatnom školovanju, solidarnosti, studentskom aktivizmu, ulozi pojedinca u društvu i mogućnosti promjene vladajuće paradigme novca kao jedinog mjerila uspjeha, film u konačnici postavlja pitanje postoje li uopće temelji za aktivni društveno-politički angažman kod studenata danas. Prije projekcije nas očekuje razgovor s jednom od protagonistica filma, ujedno i aktivnom sudionicom blokade – Zoranom Jančić. Trailer filma 'Plenumovi' u produkciji Filmaktiva pogledajte ovdje.

Zadnji ponedjeljak u siječnju (27.1.) organizatori najavljuju projekcija filma 'Delta – obilje umjetnosti'. Riječ je o dokumentarnom film o umjetničkom kolektivu Delta 5 koji djeluje u zgradi IVEX-a u samom centru Rijeke. Delta 5 su međunarodno priznati umjetnici koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem Europe, SAD-a i Kine. Njihov suživot, koji znači da neke prostore zgrade koriste zajednički a neke samostalno, kao ateljee, jedan je od mogućih modela zadržavanja ideja solidarnosti i altruizma, i istovremenog zaobilaženja principa suvremenog kapitalizma u kojem sve ima svoju cijenu. No, umjetnici ipak kontinuirano pitaju jedni druge, i sami sebe, o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi? Koje zajedničke vrijednosti dijele, i što ih povezuje, jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život? Bit će to ujedno i prilika za razgovor vezan uz planove Centra kreativne industrije u Varaždinu, ali i o ostalim dostupnim javnim prostorima u gradu. Trailer filma 'Delta – obilje umjetnosti' u produkciji Filmaktiva pogledajte ovdje.

Projekcije navedenih dokumentarnih filmova bit će prikazane u suradnji s udrugom Filmaktiv iz Rijeke, koja je ujedno i producenti istih. Udrugu čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti te suradnju s drugim organizacijama i zainteresiranim građanima, a poštujući ljudska prava i slobodu izražavanja. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv od 2001. godine realizira brojne radionice dokumentarnog filma u Rijeci i Hrvatskoj, organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija i razgovora o filmu, te producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove. Filmaktiv je dio Saveza udruga Molekula u sklopu kojeg djeluje i zajednički vodi istoimeni prostor. Od 2006. Filmaktiv je član Saveza udruga Klubtura u okviru kojeg provodi svoje aktivnosti u partnerstvu s drugim srodnim organizacijama. 

Ponovimo, program 'Podrum ponedjeljkom' održava se svaki ponedjeljak od 19 sati u novo uređenom podrumu Centra za mlade Varaždin ma adresi Petra Preradovića 4, a u organizaciji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA i partnerima. Do 20. siječnja traje natječaj za izlaganje vizualnih dvodimenzionalnih radova mladih autora od 15 do 35 godina, a više o natječaju pogledajte na službenim stranicama udruge www.vanima.hr i na službenoj Facebooku stranici Centra za mlade.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!