Vijesti / Kultura

PRVI HRVATSKI MINISTAR u Budimpešti

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje o Kolomanu Bedekoviću 26. veljače u palači Herzer

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje o Kolomanu Bedekoviću 26. veljače u palači Herzer
Varaždinski.hr

Bedekovići su stara plemićka obitelj podrijetlom iz Zagorja, a svoja su imanja držali i u okolici Varaždina te u Mađarskoj.

U sklopu Srijede u muzeju 26. veljače u palači Herzer održava se predavanje o Kolomanu Bedekoviću, u povodu 150. obljetnice njegova imenovanja prvim hrvatskim ministrom u Budimpešti. 

Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.    

Bedekovići su stara plemićka obitelj podrijetlom iz Zagorja, a svoja su imanja držali i u okolici Varaždina te u Mađarskoj. U dvorcu Somogy-Bedeković u Jalžabetu rođen je 13. listopada 1818. Koloman Bedeković Komorski, vlastelin i političar. U svojoj bogatoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti varaždinskog župana, saborskog zastupnika, člana regnikolarne deputacije pri sklapanju Nagodbe 1868., hrvatskog ministra u Budimpešti, a 1871./1872. i bana Trojedne Kraljevine.

fa9c895531fd603d0d297bb432a8d5fe.jpg?v=2

Tijekom njegova banovanja došlo je do značajnih teritorijalnih promjena u Hrvatskoj, ali i političkih sukoba koji su rezultirali znamenitom Rakovičkom bunom. Do kraja života 1889. predstavljao je hrvatske interese u zajedničkoj hrvatsko-ugarskoj vladi.

Varaždinskoj javnosti poznatiji je kao vlasnik neoklasicističke vile Bedeković u Cesarčevoj ulici.

Predavanje su pripremili povjesničari Milivoj Dretar i Spomenka Težak, a suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.       

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!