Vijesti / Kultura

Treće izdanje

DANI JOSIPA KLIME Od 27. veljače do 3. ožujka očekuju vas radionice, koncerti i dva okrugla stola

DANI JOSIPA KLIME Od 27. veljače do 3. ožujka očekuju vas radionice, koncerti i dva okrugla stola
Glazbena škola u Varaždinu

Veći dio programa odvijat će se u Glazbenoj školi, a dva koncerta i u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Treće izdanje Dana Josipa Klime ove će se godine održati od 27. veljače do 3. ožujka. Uz tradicionalne majstorske radionice za gudačke instrumenate, klavir i komornu glazbu, ove su godine DJK prošireni s nizom koncerata i dva okrugla stola. Veći dio programa odvijat će se u Glazbenoj školi, a dva koncerta i u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Voditelji majstorskih radionica su ugledni pedagozi i glazbenici iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Rusije i Srbije, a stalni postav predavača iz prijašnjih godina - Goran Končar, Andrea Nikolić i Lidija Bobić za violinu, David Grigorian, za violončelo i Vasiliy Scherbakov za klavir - proširen je s Natašom Veljković za klavir i Sašom Mirkovićem za violu.

Osim iz Hrvatske polaznici također dolaze iz Slovenije, BiH, Austrije i Poljske, a njihov dobni raspon je od osnovne preko srednje glazbene škole do studenata zadnjih godina muzičkih akademija.

d256bd2e462070dce11d4672c753de52.jpg?v=2

Dane Josipa Klime otvorit će 27. veljače u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu Trio Eusebius, iznimno uspješan ansambl mladih glazbenika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu - Eva Šulić, violina, Tonka Javorović, violončelo i David Vuković, klavir - koji je krajem prošle godine osvojio dva prestižna natjecanja - Papandopulo u Zagrebu i Ferdo Livadić u Samoboru, a ove je pozvan na niz uglednih festivala u zemlji i inozemstvu. 

Slijede koncerti  profesora, polaznika te zajednički koncerti polaznika i profesora.  Svakako treba istaknuti koncert Andree Nikolić i Nataše Veljković 28. veljače u 19.30 u Velikoj koncertnoj dvorani HNK te koncerte 2. i 3. ožujka na kojima će profesori združeni u klavirski kvintet u drugom dijelu koncerata izvesti remek djela literature za taj sastav: Klavirski kvintet u Es-duru op.44 Roberta Schumanna s Natašom Veljković za klavirom, a sljedeće večeri Klavirski kvintet u g-molu op.57 s Vasilyjem Scherbakovim

Na prvom okruglom stolu govorit će se o zahtjevima na prijemnim ispitima na akademijama i konzervatorijima od Moskve do Beča. Govorit će svi gostujući profesori, a moderatori će biti profesori Lea i Predrag Šantek.

Drugi okrugli stol bavit će se doprinosom Josipa Klime u nastanku novih djela hrvatskog glazbenog stvaralaštva kao i obnovi i vraćanju na violinistički repertoar niza djela hrvatske glazbene baštine, što će biti ishodište za raspravu o odnosu skladatelj-interpret u suvremenom svijetu. Na tribini će govoriti Goran Končar, dr. sc. Zdenka Weber, Davor Bobić, Andrea Nikolić i Saša Mirković, a moderatorica će biti Nataša Maričić

Dani Josipa Klime održavaju se u čast jednom od najvećih hrvatskih violinista 20. stoljeća, rođenog Varaždinca.

Cilj ove manifestacije je javnosti približiti širok raspon djelovanja ovog ne samo vrhunskog interpreta umjetničke glazbe bilo kao solista, komornog ili orkestralnog glazbenika, nego i kao jednog od glazbenika koji se jednako dobro snalazio u crossover kombinacijama sa salonskom, popularnom i jazz glazbom, a prije svega kao glazbenika koji je praizveo, za kojeg je napisano ili u suradnji s kojim je nastalo preko tridesetak djela suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštva i koji je zaslužan za vraćanje ili stavljanje na redovan repertoar solističke violinističke i komorne glazbe niza remek djela hrvatske glazbene baštine.

DJK su projekt dakle kojim se u svijesti Varaždinaca, ali i nacionalnoj svijesti želi stvoriti mjesto za ime ovog našeg velikog sugrađanina i njegove zasluge.

Pregled događaja:

27.2. u 19.30 - Velika koncertna dvorana Glazbene škole u Varaždinu - Koncert otvorenja: Trio Eusebius 

28.2. u 12.00 - Glazbena škola u Varaždinu - Okrugli stol: prijemni ispiti na akademijama i konzervatorijima od Moskve do Beča

28.02. u 19:30 - Velika koncertna dvorana HNK - Koncert profesora: Andrea Nikolić, violina i Nataša Veljković, klavir 

2.03. u 12.00, Glazbena škola Varaždin - Okrugli stol: odnos izvođača i skladatelja kroz posvetu i narudžbu s aspekta izvođača i skladatelja

2.03. u 19:30 - Velika koncertna dvorana HNK - Koncert profesora i polaznika 
 
3.03. u 19:30 - Glazbena škola Varaždin - Koncert profesora i polaznika  

O pojedinim koncertima će više informacija biti objavljeno na facebook stranici te na web stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!