Vijesti / Kultura

studentski projekt

'PEPELJUGA' Ambiciozna sveučilišna produkcija ovog vikenda u varaždinskom HNK

'PEPELJUGA' Ambiciozna sveučilišna produkcija ovog vikenda u varaždinskom HNK
Ivana Huhoja

Glazbenom izvedbom ravnat će dirigent Darijan Ivezić, a režije se ovaj put prihvatio Saša Anočić.

Kako za publiku tako za stotine studenata koji pred nju iznose svoje talente i trud, već godinama posebno veselje predstavljaju zagrebačke sveučilišne produkcije opernih predstava.

Snima se i dokumentarac

To stvaralačko veselje, ali istodobno i krajnja ozbiljnost, kakva dolikuje budućim profesionalcima, mogli su se osjetiti već i na posljednjem generalnom pokusu za premijeru opere 'Pepeljuga' francuskog romantika Julesa Masseneta koja se održala 7. ožujka, u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu.

'Pepeljuga' će, kao i prethodni projekti, biti rezultat suradnje i zajedničke produkcije profesora-mentora i studenata Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a bit će to ujedno već četvrti projekt Muzičke akademije ostvaren u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu.

Stoga će 'Pepeljuga', nakon tri izvedbe u Bersi, biti izvedena i na pozornici varaždinskog HNK 13. i 14. ožujka. Glazbenom izvedbom ravnat će dirigent Darijan Ivezić, a režije se ovaj put prihvatio Saša Anočić.

Njegov redateljski rukopis i 'exitovska' estetika prepoznatljivi su i ovom projektu, a prema onom što su vidjeli na pokusu, studenti pjevanja i članovi zbora Muzičke akademije s mnogo volje i temperamenta odgovaraju na glumačke, ali i plesačke zadatke koje im je on namijenio.

Na generalnom pokusu rezultat toga je bila i jedna štikla, ali ne Pepeljugina, koja je s noge jedne rasplesane pjevačice odletjela u orkestar, srećom bez posljedica za glazbenike i njihova osjetljiva glazbala.

Cijeli proces nastanka predstave pratili su i snimali studenti Akademije dramske umjetnosti koji su pratili od audicija, vijećanja o ulogama i svih mogućih zgoda i nezgoda kakve se događaju na probama.

Osim kratkog promotivnog videa, od tog će materijala nastati i dokumentarac o cijelom projektu koji bi mogao biti prikazan i na Svjetskoj izložbi u Dubaiju.

- Dio orkestra prvi put sudjeluje u ovakvom projektu, kako se smjenjuju generacije studenata, ali prepoznajem neke koji su sudjelovali već prije tri godine, a očito i dalje biraju sudjelovanje upravo u ovim opernim projektima - rekla je profesorica Muzičke akademije, a ujedno naša istaknuta vokalna umjetnica Martina Gojčeta-Silić.

A lijepo pjevanje, koje je ipak samo srce svake opere, na probi su naročito pokazale dvije Josipe u glavnim ulogama premijerne postave u lijepom ljubavnom duetu Pepeljuge i Princa. Naslovnu ulogu na premijeri pjeva Josipa Bilić, a ulogu Princa, pisanu za mezzosopran, tumači Josipa Gvozdanić.

Publika neće biti razočarana

- Izbor uloga u 'Pepeljugi' kao da je rađen upravo za našu sadašnju pjevačku studentsku generaciju. Obje su postave odlične i publika sigurno neće biti razočarana na koju god od predstava odluči doći – rekla nam je Gojčeta-Silić u pauzi pokusa, koji je sa zadovoljstvom došla pogledati i naša operna diva Dunja Vejzović.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video