Vijesti / Kultura

Sportske minute

GMV VIRTUALNO 'Zagrebite' u bogatu povijest varaždinskog sporta

GMV VIRTUALNO 'Zagrebite' u bogatu povijest varaždinskog sporta
Dominik Sever/Insy Productions

Izlošci su većinom iz prve polovice 20. stoljeća i predstavljaju varaždinske olimpijce, pojedince, klubove i sportove iz toga razdoblja.

Izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin nakon nekoliko tjedana ponovno su otvoreni za razgled, ali pod još uvijek ograničenim uvjetima. U proteklom razdoblju komunikacija Muzeja s publikom održavala se u virtualnom prostoru, a s obzirom na dobra iskustva i interes online posjetitelja, takva praksa se nastavlja pa će se na web i Facebook stranicama GMV-a i nadalje 'priređivati' izložbe i objavljivati sadržaji vezani uz muzejski fundus. 

Novi ciklus nazvan je GMV virtualno, a prva u nizu je izložba pod nazivom 'Sportske minute', s 18 predmeta vezanih uz povijest varaždinskog sporta. Izlošci su većinom iz prve polovice 20. stoljeća i predstavljaju varaždinske olimpijce, pojedince, klubove i sportove iz toga razdoblja. Temu je obradio Jasmin Medved, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. 

Objava počinje na Facebooku od subote, 9. svibnja, s dnevnim predstavljanjem 1-2 obrađena predmeta.

O izložbi 'Sportske minute' 

Predmete koji govore o razvoju varaždinskih sportova godinama su skupljali varaždinski sportski djelatnici i entuzijasti. Godine 1979., inicijativom Saveza za fizičku kulturu Zajednice Varaždin, oko 600 različitih predmeta bilo je izloženo u zgradi nekadašnje gradske gombaone, pod nazivom Stalna zbirka fizičke kulture i sporta. 
Godine 1993. gradu Varaždinu darovao je vrijedne predmete poznati sportski djelatnik Artur Takač. Ti predmeti, kao i predmeti iz gradske gombaone, od 2005. godine nalaze se u pohrani u Povijesnom odjelu Gradskog muzeja Varaždin te su registrirani kao kulturno dobro.

Od tada se počelo ozbiljnije razmišljati o osnivanju posebnog Muzeja sporta u Varaždinu, pa su na poziv GMV-a pojedine varaždinske obitelji (Ožeg, Vukotić, Matković, Vučetić, Hižak, Stolnik, Morandini-Plovanić, Skuhala i druge) donirale brojne i raznovrsne 'sportske' predmete i dokumente iz svojih obiteljskih ostavština, a očekujemo da će se vrijedne donacije i nastaviti. 

- Nadamo se da će u budućnosti GMV organizirati izložbu o povijesti varaždinskog sporta, koja bi s vremenom trebala prerasti u stalni postav, a do tada započinjemo s objavljivanjem 18 predmeta iz zbirki GMV-a, kojima smo samo 'zagrebli' u bogatu povijest varaždinskog sporta - stoji u najavi.

Posjetite ih i na licu mjesta!! 

Izložbeni postavi GMV-a otvoreni su: utorak - petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. 

Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!