Vijesti / Kultura

'La force qui va'

U PARIZU I ZAGREBU Otvorenje izložbe umjetnika Nikole Vudraga u subotu, 4. srpnja

U PARIZU I ZAGREBU Otvorenje izložbe umjetnika Nikole Vudraga u subotu, 4. srpnja
Vudrag Nikola

Predgovor izložbe napisala je Paula Banić u dogovoru s autorom. Ona će i predstaviti izložbu zagrebačkoj publici u Francuskom institutu u Zagrebu.

U subotu, 4. srpnja, otvara se izložba 'La force qui va' umjetnika Nikole Vudraga. Izložba je podijeljena na dvije lokacije - Pariz i Zagreb, s tematikom grčke filozofije i mitologije koja prožima Vudragov rad.

Predgovor izložbe napisala je Paula Banić u dogovoru s autorom. Ona će i predstaviti izložbu zagrebačkoj publici u Francuskom institutu u Zagrebu, na koju će se Vudrag javljati uživo s otvorenja iz Carre d'artistes galerije u Parizu.

- Stara Grčka je naziv koji se koristi za opisivanje svijeta u kojem se govorilo grčkim jezikom u doba antike, a gdje je jezika tu je i misli koja formira realnost koju živimo. Sintagma 'Stara Grčka' odnosi se na područje današnje grčke države, na Cipar, dio Turske, Siciliju i južnu Italiju te na obale današnje Albanije, Bugarske, Egipta, Francuske, Hrvatske, Libije, Španjolske i Ukrajine. Aristotel spominje mit o Marseilleu, gradu koji su utemeljili Grci, tadašnji Gali, a tijekom 18,19. i 20. stoljeća francuski pisci bave se grčkim mitovima u potrazi za nasljeđem.

Mitovi prikazuju trajne moralne vrijednosti, bave se sudbinom, podrijetlom, promjenom, te se na vrlo dinamičan način odnose na određeno 'stvaranje' u kojem je sadržan postanak svakog značajnog ljudskog čina. U tom duhu povezanosti Vudrag svog Sizifa imenuje 'Je suis une force qui va', 'Ja sam sila koja ide' prema poznatoj rečenici Victora Hugoa. U tom jedinom medaljerskom radu na izložbi autor nam pokazuje na vrlo čist i minimalistički način njegovo viđenje Sizifova problema, gdje Sizif nikad nije bio u kazni guranja kamena već borbi sa samim izvorom problema - stoji u najavi.

Nikola Vudrag pohađao je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci (3 godine), Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (4 godine), Anhalt univerzitet primijenjenih znanosti (1 godinu). Autor je mnogih radova - dodjelnih nagrada poput 'Nagrada Žarko Dolinar AMAC', 'Innovationspreis' AHK, 'Wild dreamer' - nagrade za životno djelo Oliveru Stoneu, prigodnih kovanica i medalja '75. obljetnica Dana pobjede nad fašizmom - 150 kn','„medalje 7. međunarodnog numizmatičkog kongresa', autor je i dvadesetak javnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2018. izlaže u Parizu u Carre d’artiste i De Medicis galeriji te od 2019. u 33 prostora diljem svijeta - New York, Amsterdam, Moskva, Lyon, Beirut, Barcelona itd.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video