Vijesti / Kultura

sopranistica svjetskog glasa

Varaždinka Lana Kos nastupa u Madridu: 'Ispunjena sam emocijama, povratak nakon karantene izaziva snažne osjećaje'

Varaždinka Lana Kos nastupa u Madridu: 'Ispunjena sam emocijama, povratak nakon karantene izaziva snažne osjećaje'
Sanjin Strukić/Pixsell

Uoči nastupa u operi La Traviati Lana Kos rekla je kako će glazba pomoći ljudima da se vrate u život nakon što je kriza s koronavirusom promijenila njihove navike i raspoloženje. Opera u tri čina Giuseppea Verdija bit će prvo djelo izvedeno u Madridu nakon što su zbog koronavirusa bile otkazane sve predstave 14. ožujka. Sopranistica Kos će igrati ulogu Violette Valéry po kojoj je postala poznata tijekom dosadašnje karijere.

- Ispunjena sam emocijama, povratak nakon karantene kod svih umjetnika izaziva snažne osjećaje - rekla je 36-godišnja Kos u razgovoru za španjolske novine La Razón.

- Boravila sam u svojoj kući u Hrvatskoj gdje smo uz stres i strah od koronavirusa imali i potres. Nakon svega toga, mogućnost putovanja, dolazak u kazalište i stajanje na pozornici sa svojim kolegama čini mi se poput vraćanja života. Jer naš se život sastoji od toga - dodala je.

Kos će premijerni nastup u Teatro Real imati u srijedu 8. srpnja a nakon toga će još pet puta nastupiti do 29. srpnja. Kaže kako joj se poziv organizatora činio 'poput sna'.

- Poskočila sam poput djevojčice, posebno zbog toga jer je Madrid prošao kroz užasnu situaciju, bio je među najpogođenijim gradovima pandemijom. Gledali smo vijesti i vidjeli što se sve događalo pa sam mislila da je to posljednje mjesto na kojem bih mogla pjevati - rekla je.

- Mogućnost nastupa je čin enormne hrabrosti, ponosna sam što ću sudjelovati u ovom povijesnom događaju - istaknula je.

Teatro Real je namjeravao postaviti operu La Traviata u svibnju no zbog izvanrednog stanja bile su zatvorene sve kulturne ustanove u Španjolskoj te otkazani svi događaji većeg okupljanja ljudi. U Madridu i okolici zaraženo je 72.100 stanovnika od ukupno 250.100 u Španjolskoj. U posljednja 24 sata je u glavnom gradu dijagnosticirano 25 novooboljelih. Kapacitet dvorane bit će smanjen s uobičajenih 1750 na 869 sjedala, a posjetiteljima će se na ulazu mjeriti temperatura, podijeliti maske, na raspolaganju će im biti dezinfekcijska sredstva a ulaznice će biti bez kontakta sa zaposlenicima.

- Danas svi možemo biti Violetta jer je ovo respiratorna, zarazna virusna bolest, pa u svakom trenutku možemo oboljeti - kaže Kos. Kurtizana Violetta u La Traviati obolijeva od tuberkuloze u La Traviati.

To Verdijevo djelo bavi se vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, malograđanskog mentaliteta, žrtvovanja i iskupljenja. Uloga Violette je među najzahtjevnijima u sopranskom repertoaru. Sopranistici rođenoj u Varaždinu to će biti drugi nastup u Madridu.

- Već se igraju nogomet, tenis...sve se vraća u normalu osim kazališta. Pozivam sve na istu hrabrost koju je iskazao Teatro Real i da naprave iskorak. Puno je velikih predstava diljem svijeta koje se otkazuju a ljudima je potrebno dati priliku da žive. S glazbom ćemo se vratiti u život - zaključila je Kos.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video