Vijesti / Kultura

srijeda u muzeju

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN Predstavljen Vodič kroz Stalni postav starih majstora

GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN Predstavljen Vodič kroz Stalni postav starih majstora
Gradski muzej Varaždin

U predstavljanju vodiča, uz višu kustosicu u GMV-u Elizabetu Igrec, sudjelovala i Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara.

U sklopu Srijede u Muzeju u palači Sermage (Trg M. Stančića 3) predstavljen je Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin.

Vodič je objavljen u prosincu 2019. godine, u povodu 80. obljetnice osnutka prve galerije u Varaždinu pod nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti.

Galerija je od samog početka djelovala u okviru Gradskog muzeja Varaždin, i to najprije u Kuli stražarnici, u kojoj je bila smještena od 1939. do 1947. godine, kada je preseljena u reprezentativan prostor u palači Sermage u kojoj se i danas nalazi.

Tijekom djelovanja naziv toga muzejskoga odjela nekoliko se puta mijenjao, a od nedavno je na prijedlog ravnatelja GMV-a Ivana Meseka i odlukom Upravnog vijeća GMV-a i osnivača GMV-a Grada Varaždina od Galerije starih i novih majstora preimenovana u Galeriju umjetnina GMV-a.

U galerijskom fundusu GMV-a čuva se više od 7000 umjetnina, raspoređenih u nekoliko zbirki, od kojih su oblikovana i dva stalna postava s djelima starih majstora te hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, koji se izmjenjuju u izložbenom prostoru na katu palače.

S obzirom na to da je Stalni postav starih majstora, koji je u reinterpretiranom izdanju ponovno otvoren 1994. godine nakon obnove izložbenog prostora, u međuvremenu dopunjen novim djelima, tiskan je i novi popratni vodič.

Na 222 stranice u vodiču je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa, s kratkim povijesnim pregledom razvoja Galerije te fotografijama i kataloškim popisom stotinjak djela iz stalnog postava nastalih u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, koji se temelji na dugogodišnjim istraživanjima, posebno kod atribucija autorstva i slikarskih škola.

U predstavljanju vodiča, uz višu kustosicu u GMV-u Elizabetu Igrec, sudjelovala i Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Mimara.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!