Vijesti / Kultura

Female correspondence

OTVORENA IZLOŽBA 'ŽENSKO DOPISIVANJE' Autorice Mateja Rusak i Tihana Karlović predstavile projekt u HDLU Varaždin

OTVORENA IZLOŽBA 'ŽENSKO DOPISIVANJE' Autorice Mateja Rusak i Tihana Karlović predstavile projekt u HDLU Varaždin
Varaždinski.hr

Umjetnice se dopisuju grafikama malog formata, formata razglednice otisnutih u ediciji od 10 grafika, različitim ritmom slanja grafika/pisama.

U petak, 18. rujna u prostorima HDLU Varaždin otvorena je izložba 'Žensko dopisivanje/Female correspondence'. 

Otvorena izložba 'Žensko dopisivanje' u HDLU Varaždin Monika Rusak i Tihana Karlović - izložba Žensko dopisivanje

- Kako biti umjetnica, žena, prijateljica i majka u današnjem svijetu kapitalizma i brzine, kada je umjetnost neprepoznata i marginalizirana? Bavljenje umjetnošću iziskuje vrijeme, prostor, razumijevanje... Umjetnički projekt Žensko dopisivanje/ Female correspondence pokrenut je radi potrebe za stvaranjem, potrebe za izmjenom misli i ideja, poticanja na stvaralački rad te međusobne podrške i stvaranja mreže umjetnica - ističu autorice Tihana Karlović i Mateja Rusak

Autorice progovaraju o likovnim problemima i motivima koji ih okupiraju. One šalju poruke, ali i odgovaraju na on dobivene od umjetnice s kojom komuniciraju. 

- Projekt se bavi likovnom komunikacijom, isključivo umjetnica, u formi likovnog dopisivanja. Umjetnice iz različitih dijelova svijeta, životnih priča i perioda života međusobno izmjenjuju informacije komunicirajući sebi svojstvenim senzibilitetom i likovnim jezikom u grafičkim tehnikama - naglašavaju. 

Projekt je započeo u siječnju 2019. godine i u njemu sudjeluje šesnaest umjetnica iz Hrvatske, Poljske, Slovenije, SAD-a i Španjolske.

Od 2019. u projektu sudjeluju Mateja Rusak, Tihana Karlović, Anna Trojanowska, Raquel Amat, Ana Salopek, Kristina Pongrac, Dora Bakek, Raluca Iancu, a od 2020. Iva Gobić, Gloria Sellan, Maja Franković, Svetlana Jakimovska Rodić, Irena Kečkeš, Maja Zemunik Khovaladi, Carmen Bačura Potočić i Monika Jurić.

Umjetnice se dopisuju grafikama malog formata, 10,5X15 cm, formata razglednice otisnutih u ediciji od 10 grafika, različitim ritmom slanja grafika/pisama. Neke se dopisuju svaki mjesec, neke svaka dva mjeseca, a neke svaka četiri mjeseca.

Medij grafike izabran je kao stari medij koji može biti vrlo aktualan i baviti se suvremenim problemima kroz likovnost, ali i postavljati pitanja o suvremenom društvu kao što je nedostatak istinske komunikacije koja se izgubila korištenjem društvenih mreža.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2020. godine. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video