Vijesti / Kultura

KONCERT

BAROKNE VEČERI Orguljaš Edmund Andler-Borić nastupa 22. rujna u Varaždinskim Toplicama

BAROKNE VEČERI Orguljaš Edmund Andler-Borić nastupa 22. rujna u Varaždinskim Toplicama
Ilustracija

Edmund Andler-Borić u Varaždinskim će Toplicama izvoditi djela njemačkog glazbenika i skladatelja barokne glazbe Johanna Sebastiana Bacha.

U sklopu jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri u utorak, 22. rujna, s početkom u 19.30 sati, u crkvi svetog Martina biskupa u Varaždinskim Toplicama koncert će održati orguljaš Edmund Andler-Borić.

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi Ide Gamulin, orgulje u klasi Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi Maria Penzara. Orguljsku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. je bio apsolutni pobjednik na II. hrvatskom natjecanju orguljaša 'Franjo Dugan'. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Intenzivno koncertira te je do sada održao nekoliko stotina koncerata diljem Europe, u Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji. Godine 2010. dodijeljena mu je nagrada 'Franjo Dugan' za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljske baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički je voditelj festivala Orgulje Zagrebačke katedrale i AdventFesta u katedrali, a jedanaest je godina bio ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala ‘Ars organi Sisciae’ u Sisku i tri godine ZRIN festivala.

Kao solist uz orgulje surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records objavila je 2009. godine njegov prvi solistički nosač zvuka koji je 2010. nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin.

Edmund Andler-Borić u Varaždinskim će Toplicama izvoditi djela njemačkog glazbenika i skladatelja barokne glazbe Johanna Sebastiana Bacha, a koncert će se održatiuz poštivanje svih mjera, preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video