Vijesti / Kultura

50. BAROKNE VEČERI

ŠESTA FESTIVALSKA VEČER Publika uživala u koncertu Hrvatskog baroknog ansambla

ŠESTA FESTIVALSKA VEČER Publika uživala u koncertu Hrvatskog baroknog ansambla
Varaždinske barokne večeri

Nakon Preloga i Ludbrega i publika u Varaždinu mogla je poslušati djela koja su objedinili pod nazivom 'Concert - Concertino'.

Šeste festivalske večeri 50. Varaždinskih baroknih večeri koncert u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi održali su članovi Hrvatskog baroknog ansambla. Bio je to njihov treći koncert u nizu na ovogodišnjem jubilarnom baroknom festivalu, a nakon Preloga i Ludbrega i publika u Varaždinu mogla je poslušati djela koja su objedinili pod nazivom 'Concert - Concertino'.

- Program smo osmislili s djelima u kojima svi solisti Hrvatskog baroknog ansambla mogu pokazati svoju virtuoznost. Donosi različite skladbe u kojima naši članovi mogu pokazati i maštovitost i različitost toliko specifične za razdoblje baroka“, istaknula je Laura Vadjon, voditeljica ansambla. Tanja Tortić, Helga Korbar i Katarina Kutnar na violinama, Stjepan Nobilo na oboi, violist Hiwote Tadasse, violončelistica Dora Kuzmin, Mauro Colantonio na viola da gambi, Fran Petrač-kontrabasist i Pavao Mašić na čembalu predvođeni Laurom Vadjon izveli su djela Corellija, Lea, Marcella, Telemanna i Bacha. Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha. Redoviti su gosti domaćih i inozemnih festivala, a iako ove godine zbog aktualne situacije nisu mogli ugostiti svoje prijatelje iz Velike Britanije, također vezane i uz Varaždinske barokne večeri - kako ističe Laura Vadjon u stalnom su kontaktu.

- Naši prijatelji iz Velike Britanije Catherine Mackintosh, Laurence Cummings, Andreas Helm i drugi, koje je publika Varaždinskih baroknih večeri imala prigodu upoznati proteklih godina šalju nam poruke podrške i kako kažu gledaju fotografije i snimke iz festivala, koji se održava i sretni su zbog toga, jer svima nama, kao i glazbenicima u Europi i svijetu nedostaju nastupi i kontakt s publikom. Svaka čast Varaždinskim baroknim večerima i Koncertnom uredu Varaždin što su uspjeli organizirati festival. Prekrasno je što se prostor kod Starog grada iskoristio za koncerte prva dva festivalska dana i što su varaždinske barokne crkve velike pa mogu primiti publiku u skladu s preporukama. Dobro je i da se koncerti mogu pratiti online, što je doduše silom prilika, ali nadam se da će i ova situacija prestati i da ćemo se družiti s publikom i nadamo se iduće godine starom normalnom - dodala je Vadjon.

Koncert u Franjevačkoj crkvi bio je rasprodan, baš kao što je već otprije rasprodan koncert u subotu u dvorcu Trakošćan na kojem nastupaju Krešimir Lazar i Krešimir Has.

Njih će dvojica, zajedno s ostalim članovima ansambla Camerata Garestin koncert večeras održati u varaždinskoj crkvi Svetog Nikole s djelima varaždinskog skladateljskog kruga i Allesandra Scarlattija.

A u sklopu popratnog programa Total baroque na glavnom varaždinskom trgu gosti Udruge cvjećara Varaždinske županije, predstavnici Hrvatske na Europskom florističkom kupu iduće godine u Poljskoj izložili su cvjetnu rapsodiju-cvjetni-barokni stol  kao sastavi dio 25. Međunarodne izložbe cvijeća s temom barok-glazba-cvijeće, već četvrt stoljeća stalnog popratnog programa Varaždinskih baroknih večeri.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video