Vijesti / Kultura

DESETA VEČER

ZAVRŠILE BAROKNE VEČERI Publika uživala u koncertu Hrvatskog baroknog ansambla i Oratorijskog zbora crkve svetog Marka

ZAVRŠILE BAROKNE VEČERI Publika uživala u koncertu Hrvatskog baroknog ansambla i Oratorijskog zbora crkve svetog Marka
Varaždinske barokne večeri

Sinoćnjim koncertom zaokruženo je ovogodišnje izdanje Festivala kojeg su obilježili nastupi domaćih glazbenika.

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama publika u varaždinskoj Katedrali posljednje, desete večeri 50. Varaždinskih baroknih večeri nagradila je članove Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba 'Cantores sancti Marci' i glazbenike Hrvatskog baroknog ansambla za izvedbu Charpentierovog Te Deuma i Bachovog Magnificata na koncertu posvećenom maestru Vladimiru Kranjčeviću, jednom od utemeljitelja i dugogodišnjih ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri.

Posljednji je koncert na baroknom festivalu maestro Vladimir Kranjčević dirigirao prije pet godina, a sve do smrti u veljači ove godine podupirao je razvoj festivala, koji se održava već pola stoljeća i nije prekinuo baroknu tradiciju ni u vrijeme pandemije

- Prigodan je bio, pravi svečarski program posvećen maestru koji je osnovao moj najdraži festival- Varaždinske barokne večeri. Ova 50. obljetnica puno znači, a poklopila se i s moje dvije obljetnice-20. rođendanom Hrvatskog baroknog ansambla i 25 godina mog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, čija je kruna bio i koncert studenata upravo na Varaždinskim baroknim večerima. Zbor Cantores sancti Marci naši su veliki prijatelji, surađivali smo već prije, a ova izvedba Bacha na Baroknim večerima prva nam je glazbena suradnja u izvođenju tog djela i ovo je pravi kraj vrlo uspješnih i neobičnih Varaždinskih baroknih večeri - istaknula je Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla i koncertna majstorica.

Sinoćnjim koncertom zaokruženo je ovogodišnje izdanje Festivala kojeg su obilježili nastupi domaćih glazbenika, provođenje strogih epidemioloških mjera, ali i prigoda za istinsko uživanje u baroknoj glazbi. Organizatori se sada okreću prema novoj festivalskoj neizvjesnoj godini.

- Napravili smo podvig, pravo čudo. Nama se dive svjetske agencije i glazbenici iz cijeloga svijeta i nitko ne može vjerovati da je ovakav festival napravljen u ovo doba u svjetske pandemije. Zahvaljujem suradnicima koji su iznijeli veliki teret i mogu reći da je sve napravljeno na svjetskom nivou. Ne znamo što nas očekuje i za iduću smo godinu pripremili dva modela partnerstva. Ne zaustavi li se pandemija ići ćemo na partnerstvo sa Slovenijom, koja je eto tu blizu nas, a ako se globalno riješi ova situacija naš bi partner bila Irska, koja je dala nevjerojatan program i nešto što je najbolje što ima od barokne interpretacije. Jedna i druga su odlične varijante, možda atraktivnija je Irska, ali Festival će se nastaviti i vjerujem da ovakav tim ljudi može napraviti sve - istaknuo je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić zahvalivši publici, sponzorima i svima koji su doprinijeli očuvanju održavanja festivala u vrijeme kada su mnogi festivali u svijetu otkazani ili promijenili vrijeme održavanja.

Baroknom je glazbom ispunjena posljednjeg dana VBV-a i crkva Majke Božje Snježne u kojoj je koncert održala mezzosopranistica Sofija Cingula, a danas u podne u varaždinskom HNK-u bit će promovirana monografija o 50 godina najdugovječnijeg festivala barokne glazbe svjetskog ugleda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video