Vijesti / Kultura

MLADI KRLEŽA

KNJIŽEVNI NATJEČAJ Dvanaest rukopisa u konkurenciji za nagradu 'Mladi Krleža'

KNJIŽEVNI NATJEČAJ Dvanaest rukopisa u konkurenciji za nagradu 'Mladi Krleža'
Ilustracija

Ovo je uopće prvi javno raspisan natječaj za mlade varaždinske pisce, time i prvi ozbiljan pokušaj revitalizacije varaždinske (i okolice) književne scene, ističu organizatori...

Završno s istekom mjeseca rujna zatvoreno je zaprimanje rukopisa za književni natječaj 'Mladi Krleža'. Organizatori natječaja (Književni salon Korzo, Modernist nakladništvo, Centar Poje), uz izražavanje zadovoljstva glede kvalitete pristiglih djela, zahvaljuju svim kandidatima na javljanju i spisateljskom angažmanu.

Natječaj je raspisan 21. svibnja, na Svjetski dan kulturne raznolikosti, za neobjavljene rukopise mladih autora iz Varaždinske županije,do 35 godina, koji literarno (umjetničko-kreativnim diskursom) progovaraju o suvremenosti, stvaralački i tematski analiziraju aktualnost u najširem smislu tog pojma (kulturno, društveno, ekološki, civilizacijski...).U izbor su ulazila djela: prozna (romani, novele, priče, polemike, eseji), pjesnička, dramska, knjige fotografija/grafika/stripova (uz uvjet naracije vizualnim sadržajem). Knjige su mogle biti pisane na standardnom hrvatskom jeziku, kao i na hrvatskom kajkavskom jeziku.

Napominjemo da je ovo uopće prvi javno raspisan natječaj za mlade varaždinske pisce, time i prvi ozbiljan pokušaj revitalizacije varaždinske (i okolice) književne scene.

U selekcijskom odabiru za nagradu konstatirano je 12 rukopisa (od kojih dva 'vizualna rukopisa'). Rezultati natječaja bit će objavljeni unutar manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Najbolji rukopis nagradit će se tiskanjem knjige (no i ostali vrijedni rukopisi svakako će biti profilirani i dobiti maksimalni javni odjek književnim manifestacijama Književnog salona Korzo).

Organizatori također posebno ističu kako je propozicijsko geslo natječaja (djela koja progovaraju o suvremenosti, stvaralački i tematski analiziraju aktualnost u najširem smislu tog pojma) i više nego aktualno (obzirom na krizna/pandemijska vremena) jer za takvu književnost danas je iznimna potreba budući da takvo stvaralaštvo definira tko smo, utvrđuje temeljne karakteristike vremena i doba. Naime, književnost kao ogledalo svijeta u kojem jesmo bavi se pisanjem kao disanjem, suštinskom egzistencijalnom potrebom, zadržavajući estetske funkcije i vrijednosti koje 'krize' ne mogu ugroziti – noseći u sebi (krležijansku!) umjetničku i humanističku poruku, stoga, s nestrpljenjem očekujemo otvaranje narednog natječaja 'Mladi Krleža', korak dalje u adekvatnom razvoju književnosti i umjetnosti Varaždina...

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video