Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

Predstavljanje projekta 'Barok u hortikulturi Varaždina' 7. listopada u palači Herzer

Predstavljanje projekta 'Barok u hortikulturi Varaždina' 7. listopada u palači Herzer
Varaždinski.hr

Uz predstavljanje projekta održat će se i predavanje 'Barokni vrtovi i parkovi s osvrtom na Varaždin'.

U sklopu Srijede u muzeju 7. listopada u palači Herzer predstavlja se projekt 'Barok u hortikulturi Varaždina', koji je osmislila Udruga vrtlara Varaždinske županije uz nedavno završenu, jubilarnu 25. Međunarodnu izložbu cvijeća pod nazivom 'Barok, glazba, cvijeće' i 50 godina Varaždinskih baroknih večeri.

Program počinje u 19 sati i održava se uz preporučene epidemiološke mjere.  

Projekt su podržali Grad Varaždin, Parkovi d.d., VBV, Gradski muzej Varaždin i Agronomski fakultet u Zagrebu. Njime su se željeli prikazati odnosno obnoviti detalji baroka u varaždinskoj hortikulturi i stvoriti cjelovit ugođaj u gradu baroka.

Dio projekta bio je i natječaj Udruge vrtlara Varaždinske županije za najbolji vizual cvjetne gredice, na kojem su pobijedili Dario Jemrić i Daniela Antolović, uz mentorstvo prof. dr. sc. Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Gredica je posađena 17. rujna ove godine u suradnji s Parkovima d.d. iza varaždinske katedrale u Šetalištu Vatroslava Jagića i označena je informativnom tablom. Na Srijedi u Muzeju nagrađeni autori predstavit će svoj koncept nastanka oblikovanja vizuala barokne gredice, a tom prigodom bit će im uručena i nagrada. O projektu 'Barok u hortikulturi Varaždina' govorit će predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Blanka Pazman, mag. ing. hortikulture.

Uz predstavljanje projekta održat će se i predavanje 'Barokni vrtovi i parkovi s osvrtom na Varaždin' kao uvod u svijet vrtne i parkovne arhitekture toga doba, koje je pripremila Ivana Drožđek, dipl. povjesničarka umjetnosti.

U baroknoj arhitekturi vrtova i parkova dominantna su dva tipa oblikovanja: francuski tip, koji se temelji na spoju geometrije, simetrije i prirode, te engleski tip, obilježen pokretom 'povratak prirodi'. U oba tipa parka, uz drveće, grmlje i cvijeće, koriste se mnogobrojni vodeni elementi, skulpture i manji građevni elementi, a koje su poveznice s varaždinskom vrtnom i parkovnom arhitekturom u prošlosti i danas, pojasnit će se na predavanju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video