Vijesti / Kultura

peto izdanje

KLIKER FESTIVAL 2020 Predstave, radionice i rasprave o ljubavi, inkluzivnosti i novoj svakodnevici

KLIKER FESTIVAL 2020 Predstave, radionice i rasprave o ljubavi, inkluzivnosti i novoj svakodnevici
Kliker festival

Sadržaji namijenjeni djeci, mladima, ali i njihovim odraslima, održani su u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu te u varaždinskom HNK...

'Leteće riječi' koje pred očima publike postaju pokreti, a zatim i zvukovi, kreativne radionice plesa slobodnog izražaja, inkluzivna predstava koja priča o 'Neobičnim ljubavima' i odlične 'One' - 9 djevojaka koje, pod vodstvom koreografkinje Andree Gotovine, kroz ples, pokret i zvuk pričaju bolne i sretne priče o odrastanju, obilježile su prvih nekoliko dana ovogodišnjeg Kliker festivala.

Peto izdanje Kliker festivala u Varaždinu Kliker festival 2020.

Sadržaji namijenjeni djeci, mladima, ali i njihovim odraslima, održani su u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu te u varaždinskom HNK, a osim ljubavi, inkluzivnosti i odrastanja, gotovo svi sadržaji dotakli su se i aktualnih tema ove neobične 2020. godine.

To su, prije svega, prilagodbe koje izvedbena umjetnost, kao i svi pojedinci, prolaze u ovoj novoj normalnoj svakodnevici. Upravo ta tema, ali i postojeće potrebe te mogući modeli buduće suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih ustanova u gradu Varaždinu, bili su osnovica open space rasprave, u kojoj su uz predstavnicu organizatora Kliker festivala, Sanju Tropp Frühwald, aktivno sudjelovali i predstavnici Grada Varaždina, varaždinskih vrtića, osnovnih i srednjih škola te plesnih umjetnika.

Višesatna rasprava zamišljeno je i ostvarila, odnosno kroz razgovor su detektirane osnovne potrebe u gradu vezane uz izvedbenu umjetnost za djecu i mlade, a postavljene su i neke osnovne ideje za daljnji napredak, kroz online, ali i offline module.

Pokrenuta je rasprava o temama poput osiguravanja kontinuiranih programa za djecu i mlade tijekom cijele godine, intenziviranje suradnje između gradskih institucija i plesnih umjetnika te u konačnici ono najbitnije - osiguravanje svoj djeci, bez obzira na status i podrijetlo, pristup umjetnosti, što je jedno od njihovih osnovnih prava.

Kliker program ide dalje, te u subotu, 3. listopada u 18 sati donosi predstavu međunarodnog tima 'Predivno drugačiji', a u 19.30 sati radionicu 'Vogue Intensive' u sklopu koje će, pod vodstvom austrijskog voguing umjetnika Plenvm iz House of Ninja, sudionici naučiti pokrete s modne piste i plesni stil voguing.

U subotu u 21.30 sati na programu je prezentacija Lover's Disco(urse), u organizaciji VRUM performing arts collective iz Austrije, koja slavi ljubav i ljubavnike, požudu i raznolikost te iznad svega: slobodu.

Nedjelja, 4. listopada, je rezervirana za ponovnu izvedbu predstave 'Predivno drugačiji' u 10 sati i interaktivni tulum 'Kišni razdraganci', koji će u 11 sati prirediti Ivanka Mazurkijević i Damir Mrle iz Let 3.

Svi navedeni programi će se održati u HNK Varaždina, a ulaz je besplatan.

Obzirom na ograničenje prostora, za izvedbene programe u sklopu festivala nije moguće rezervirati mjesto već je isto moguće osigurati osobnim dolaskom na događaj 30 minuta prije početka.

- Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri - poručuju organizatori.

5. Kliker festival se održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp – The Life of the Others, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade 'Kultura nova' i Austrijskog kulturnog foruma.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video