Vijesti / Kultura

HNK u Varaždinu

PREDSTAVLJENE 'CIGLE SVETE ELIZABETE' Dolenčić: 'Virus je nekulturan i ne zalazi u kazalište'

PREDSTAVLJENE 'CIGLE SVETE ELIZABETE' Dolenčić: 'Virus je nekulturan i ne zalazi u kazalište'
Varaždinski.hr

Redatelj je sve pozvao u varaždinsko kazalište, jer se radi o sigurnom mjestu, a usput se gledatelj može nasmijati i zabaviti. Premijera predstave je u subotu.

U varaždinskom Hrvatskog narodnom kazalištu danas je predstavljena predstava 'Cigle svete Elizabete' u režiji Krešimira Dolenčića koja će svoju premijeru doživjeti u subotu, 17. listopada na Velikoj sceni.

Autori predstave Vid Balog i Goran Vrbanić osmislili su tekst još krajem devedesetih, a sada će se prvi puta izvesti u varaždinskom kazalištu. Dolenčiću je to druga predstava koju režira u HNK u Varaždinu.

- Kako svaka dobra komedija živi dugo i svaka se komedija obraća svom vremenu, tako je i ovaj komad doživio male preinake. Glavno lice djela je seljak Ivo Lončar, a tu je i veliki koloplet likova koji su na neki način poznati. Ima kvalitetno napisanih karaktera i lica, sve je to zaodjenuto u ruho pučke komedije u najboljem smislu te riječi. Jako sam se veselio u prilično kratkom periodu rada, ali radili smo cijeli dan. To nam je donijela i naša kulturna izolacija. Predstava je spremna, očekujemo publiku – istaknuo je redatelj te pozvao sve na predstavu.

- Dođite u kazalište, kazališta su sigurna mjesta, virus je nekulturan i ne zalazi tamo. Lijepo je ovdje, vidjeti živog glumca na pozornici i pritom se zabaviti i nasmijati – rekao je Dolenčić.

Suautor predstave Vid Balog kazao je da ovo nije samo njegovo djelo, već svih onih koji su na njemu radili.

- Tekst je napisan potkraj devedesetih i nekoliko puta je izvođen. Pretrpio je nekoliko izmjena pa o prvom komadu možemo danas govoriti kao o predlošku. Ljepota rada s ljudima i biti suautor uz Gorana se sastoji u tome da je svakome dopušteno intervenirati u svoju ulogu, a to pak nastojim kao glumac. Mislim da će varaždinska publika i svi koji će doći uživati u svakoj minuti ove predstave – rekao je Balog.

U predstavi glume: Robert Plemić, Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco, Sunčana Zelenika Konjević, Ognjen Milanović, Darko Plovanić, Jakov Jozić, Denis Bosak, Nikša Eldan, Vid Balog, Matko Buvač, Zdenko Brlek, Marinko Prga, Elizabeta Brodić, Mladen Jerneić grof Erdödy i Damir Puja.

Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, oblikovatelj rasvjete Ivan Štrok, a skladatelj Ivan Josip Skender.

Predstava će se igrati i dan nakon premijere, u nedjelju 18. listopada.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video