Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

KOPLJAR U VARAŽDINU Jedan od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika otvorio izložbu

KOPLJAR U VARAŽDINU Jedan od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika otvorio izložbu
Facebook Gradski muzej Varaždin

Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka...

U sklopu Srijede u Muzeju u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba Zlatka Kopljara, jednog od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika, međunarodno priznatog ugleda.

U varaždinskom Gradskom muzeju otvorena izložba Zlatka Kopljara

U Varaždinu je izložba otvorena nakon uspješno održane retrospektive pod nazivom Konstrukcije u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti od 14. 12. 2019. do 16. 2. 2020., na kojoj je autorica stručne koncepcije bila viša kustosica u MSU-u Leila Topić.

Varaždinsko izdanje predstavlja uži izbor Kopljarovih radova, objedinjen za tu prigodu prema kustoskom konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, a naslovljen je Tenebroso/kritička retrospektiva.

Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikovog svjetonazora i stvaralaštva.

Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage, kako ističe B. Franceschi, izvrsni prostor prezentacije koncepta.

Izložba će predstaviti sve medije u kojima je Kopljar stvarao tijekom triju dekada svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacija do fotografije i videa.

Uz retrospektivu Zlatka Kopljara objavljen je i opsežan katalog, i to cjelovito izdanje s bogatim slikovnim prilozima i bibliografskim referencama na engleskom jeziku te sažetom inačicom na hrvatskom jeziku, u kojem su autori tekstova profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Sanja Cvetnić, njemački kustos i likovni kritičar Ory Dessau i američka kustosica Kate Christina Mayne.

Katalog je objavljen u sunakladništvu Muzeja suvremene umjetnosti i njemačke nakladničke kuće Distanz, specijalizirane za suvremenu umjetnost, a u realizaciji je financijskim sredstvima sudjelovao i Gradski muzej Varaždin. Zlatko Kopljar (r. 1962., Zenica) diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u muzejima i galerijama širom svijeta, a 2004. godine Hrvatsku je predstavljao na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Pãulu.

U središtu njegova stvaralaštva uglavnom su društvene teme, osobito odnos prema kulturnim i političkim institucijama, te položaj i odgovornost umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!