Vijesti / Kultura

monodramatska opera

'DNEVNIK ANNE FRANK' U HNK 'To je potresna i aktualna priča, s nadom da će bolji dani doći'

'DNEVNIK ANNE FRANK' U HNK 'To je potresna i aktualna priča, s nadom da će bolji dani doći'
Varaždinski.hr

Monodramatska opera postavlja se na scenu varaždinskog kazališta.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu danas je predstavilo monodramatsku operu 'Dnevnik Anne Frank' Grigorija Frida. Opera će svoju premijeru doživjeti 28. listopada na Velikoj sceni varaždinskog kazališta. 

Konferenciji za novinare prisustvovali su intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, redatelj opere Ozren Prohić, dirigent Matija Fortuna i sopranistica i glavna protagonistica Marija Lešaja

- Jedini sam protagonist na sceni i sama sam na sceni 55 minuta opere. U tome je i težina komada jer nemamo partnere na koje ćemo se osloniti i olakšati. Nema izlazaka sa scene i sama moram donijeti priču o Anni, naravno uz pomoć Orkestra Mladih glazbenika i dirigenta. Čisto vokalno gledajući to je teška uloga koju sam dugo trebala pripremati. Glazba je suvremena i prekrasna - rekla je Lešaja. 

Opisala je kako će opera izgledati na sceni. 

- Monoopera je podijeljena na 21 mali broj, gdje se prate dijelovi uzeti iz dnevnika. Kroz 21 scenu mora se mijenjati Annin unutarnji i vanjski svijet jer ona sazrijeva kao osoba. Ono što je zaista tragično jest to da je njezin zadnji zapis u dnevniku relativno optimističan. Nada se dobrom kraju i spasu. Ipak, povijest je pokazala tragičan kraj mlade djevojke - kazala je Lešaja. 

Matija Fortuna izmjenivat će se na nekim izvedbama s drugim dirigentom Stjepanom Vugerom. 

- Priča je vrlo potresna i aktualna. Glazba na nevjerojatan način opisuje atmosferu očekivanja i nadanja da će bolji dani doći. Ovo je moja prva profesionalna suradnja s varaždinskim HNK - istaknuo je. 

Novost je suradnja s orkestrom koji iza sebe ima specifičnu situaciju. Radi se o studentima koji su bili poduzetni i osnovali udrugu te odmah pokazali što žele raditi u budućnosti. 

- Prvi puta surađujemo s Orkestrom Mladih Glazbenika, to su studenti Akademije i oni su odlučili kao studenti osnovati svoju udrugu te je ovo treća godina njihovog rada. Odabrali su devet najboljih svirača svog Orkestra, imali smo već nekoliko proba, a nedavno je bila i ovdje. Isprobali smo orkestralnu rupu i svjedočili jednoj predivnoj akustici. Devet muzičara zvukom je ispunilo cijelo gledalište - rekao je. 

Naglasio je zahtjevnost za glazbenike i glumce u operi.

- Usporedio bih ovu partituru s operom 19. stoljeća koja traje 3 sata. Mi ovdje imamo 55 minuta čiste glazbe gdje je svaki glazbenik orkestra solist. Oni su izloženi od početka do kraja, trebaju biti maksimalno koncentrirani i oni nemaju 'mjesta za skrivanje'. Puno je promjena tempa, metra i sve treba uskladiti s Marijom na sceni - napomenuo je Fortuna. 

Djelo 'Dnevnik Anne Frank' i postavljanje ove opere na daske varaždinskog kazališta ima dvojako značenje: teatar nastavlja svoj put prema ishodištima glazbeno-scenskog kazalište koje je u svojoj povijesti njegovalo kao tradiciju, ali i ustanovljuje novi pravac - suvremenu operu - koja će otvoriti nove publike u okruženju varaždinskog rafiniranog glazbenog ukusa, navodi se u najavi opere. 

Libreto: Grigori Frid

Prepjev libreta: Jadranka Belamarić 

Dirigenti: Matija Fortuna / Stjepan Vuger

Redatelj: Ozren Prohić

Scenograf: Žorž Draušnik

Kostimografkinja: Petra Dančević Pavičić

Video projekcije: Ivan Faktor

Inscipijent: Vedran Dervenkar 

Producentica: Iva Hraste Sočo 

ANSAMBL PREDSTAVE

Anna Frank: Marija Lešaja

Orkestar Mladih Glazbenika 

Georg Draušnik, violina/ Tonko Marković, violončelo/ Mihael Ros, kontrabas/ Barbara Tomić, flauta/piccolo/ Monika Popović, klarinet/ Gregor Konkoli, fagot/ Lovro Čutić, truba/ Lovro Baričević, udaraljke 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video