Vijesti / Kultura

javlja hnk u varaždinu

TUŽNA VIJEST Preminuo glumac Zvonimir Jelačić-Bužimski

TUŽNA VIJEST Preminuo glumac Zvonimir Jelačić-Bužimski
HNK u Varaždinu

Odigrao je oko tri stotine različitih uloga, a osobitu je vještinu pokazao u portretiranju komičnih likova.

U utorak, 17. studenog, zauvijek nas je napustio glumac Zvonimir Jelačić-Bužimski, član ansambla varaždinskog ansambla od 1981. do umirovljenja 1991., objavio je HNK u Varaždinu.

Glumac Zvonimir Jelačić-Bužimski rođen je u Otočcu 5. srpnja 1927. godine. U Zagrebu polazio Umjetničku školu Ustaške mladeži, 1946. godine završio je klasičnu gimnaziju, 1946. - 49. studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu te istodobno pohađao Zemaljsku glumačku školu.

Od 1981. član je dramskoga ansambla varaždinskoga Narodnoga kazališta 'August Cesarec', u kojem je uspješno glumio Arnolphea u Molièreovoj Školi za ženei Strica u Svjetlu za insekte D. Jelačića Bužimskoga.

Nakon umirovljenja 1991. povremeno je tumačio manje uloge; nastupom u Pinti novoj 1997. B. Senkera obilježio je 50. obljetnicu glumačkoga rada. Režirao je u Šibeniku, ponekad u Titovu Užicu i Prištini. Odigrao je oko tri stotine različitih uloga, a osobitu je vještinu pokazao u portretiranju komičnih likova. Glumio je i manje filmske uloge.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video